Haradinaj nejasno i kratko o boravku u SAD

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, koji se vratio iz SAD, izjavio je da je njegov boravak bio “kao u Americi, najbolji”.

Za četiri dana boravka u SAD Haradinaj se nije sastao ni sa jednim američkim zvaničnikom, a boravio je na poziv albanske zajednice, navodi prištinski Zeri. Na pitanje novinara da komentariše svoj boravak u SAD, Haradinajev odgovor je, kaže Zeri, bio vrlo “nejasan i kratak”. “Kao u Americi, najbolji”, rekao je Haradinaj.

Zeri piše da se Haradinaj u SAD nije sastao ni sa jednim zvaničnikom američke administracije zbog njegovog stava o taksama, koje je Priština uvela Srbiji novembra prošle godine.

SAD su više puta do sada tražile da sto odsto uvećana taksa na robu iz Srbije bude ukinuta kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga sa Beogradom, ali je Haradinaj to odbio.

Inače, ovo je bilo prvo putovanje Haradinaja u SAD u svojstvu predstavnika privremenih prištinskih institucija. Zbog stava o taksama Haradinaju je jedno vreme bilo onemogućeno da dobije američku vizu. Zbog odbijenja zahteva za vizu Haradinaj nije prisustvovao ovogodišnjem tradicionalnom Molitenom doručku u Vašingtonu, iako je bio pozvan.

Izvor: TV Most / Tanjug / Zeri

Comments