Svetski dan Roma – 8. april

Svetski dan Roma obeležava se danas da bi se ukazalo na probleme s kojima se Romi suočavaju ali i da bi se javnosti približila romska kultura. 

Međunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. u Poljskoj.

Srđan Popović uputio čestitke Romima 

Gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović, čestitao je Romima Međunarodni dan, 8. april. 

U poruci Popović navodi da opštinska uprava ulaže velike napore da unapredi položaj romske zajednice i da je u tim zalaganjima neophodna obostrana saradnja.

„Opština Gračanica posvećena je rešavanju nagomilanih problema Roma i u potpunosti razume težinu svih problema sa kojima se ova zajednica suočava. Za samo godinu dana uspeli smo da izgradimo dve kuće za višečlane romske porodice u Gračanici i stambeno zbrinemo dve u zgradama u Suvom Dolu. Nekoliko romskih porodica pomogli smo u građevinskom materijalu a pomoć u osnovnim životnim namirnicama redovno se sprovodi za najugoženije porodice,”- naveo je Popović u saopštenju.

“Uz obostranu saradnju nastavljamo da pomažemo i rešavamo goruće probleme romske zajednice. U ime rukovodstva naše lokalne samouprave želim da vam poručim da su vrata opštine kao i do sada otvorena za razgovore o svim vašim problemima. Uz izraze poštovanja prema romskoj zajednici čestitam vam Međunarodni dan sa željom da ga provedete u dobrom zdravlju i vedrom duhu” navodi Popović u čestitki. 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još