Poslednji incidenti uznemirili Srbe

Politički predstavnici Srba i članovi srpskih nevladinih organizacija slažu se u konstataciji da su poslednji incidenti, poput, obijanja crkve u Suvom Dolu i kuće povratnika u Brestoviku uznemirili Srbe na Kosovu.

Komentarišući poslednje incidente protiv imovine Srba i SPC na Kosovu, potpredsednik Srpske liste Igor Simić apeluje na KFOR, Euleks i Kosovsku policiju da ulože dodatne napore i deluju preventivno kako ne bi došlo do eskalacije na terenu.

“Nastavlja se serija incidenata koja izaziva strah među Srbima. Ono što je najveći poraz međunarodne zajednice i kosovskih institucija je taj da nikada nismo imali nijedno upozorenje o stanju bezbednosti na jugu Kosova i Metohije, a tamo imamo više od 100 napada po izveštaju Stejt departmenta uperenih protiv Srba i SPC, s druge strane, za poslednjih 5 meseci koliko traju protesti na severu Kosova nismo imali nijedan incident prema bilo kome, a onda se pojave nekakvi izveštaji koji govore o teškoj situaciji i ugroženoj istuaciji na severu KiM i to je ono što izaziva zabrinutost kod građana“, dodao je Simić.  

Debata posvećena saradnji stanovništva sa Policijom u Severnoj Mitrovici bila je prilika da se građani i predstavnici civilnog društva upoznaju sa radom policije.

“Postoji osećaj opšte nesigurnosti na severu Kosova kao i neefikasnost institucija, a između ostalog i osoblja Kosovske policije, prosto, postoji jedno takvo opšte shvatanje i to potvrđuju ljudi sa kojima mi svakodnevno komuniciramo i oni nama to kažu“, rekao je Aleksandar Stojanović, aktivista civilnog društva na severu Kosova.

Najveći broj krivičnih i prekršajnih dela na severu Kosova dešava se upravo u Severnoj Mitrovici rečeno je na sastanku. U susednom Zvečanu, policija je u 2018. godini rešila 74.5 odsto slučajeva, tvrdi komandir policijske stanice u ovoj opštini Dragan Stefanović.

“U 2017. godini imali smo 29 slučajeva krivičnih dela protiv imovine, dok prošle godine 27, što je za oko 6% manje. Krađe na primer, u 2017 imali smo 17, a 2018. godini 12“, poručuje Stefanović.

“Svaki incident ima određenu vrstu poruke. Obijanje crkve u Suvom Dolu je napad koji je dodatno uznemirio građane. Poruke koje ti incidenti šalju su jako negativne, dok se od nadležnih očekuje da ih reše, da otkriju počinioce tih krivičnih dela, ali nemamo uvek pozitivne odgovore za ta krivična dela“, poručuje istraživač u oblasti bezbednosti Veroljub Petronić.

U protekla četiri dana u Opštini Severna Mitrovica dogodila su se dva incidenta, na severnoj strani mosta ispisan je grafit “UČK“, dok je u Suvom Dolu obijena crkva.

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još