Postoji li “pravo na sutra” Srba sa KiM

Srbi na Kosovu i Metohiji već dve decenije žive u pravnoj i fizičkoj nesigurnosti, i zbog toga, kažu, nemaju poverenje u kosovske institucije. I dok mnoge Srbe optužuju za ratne zločine koje nisu počinili, Albance godinama niko ne kažnjava za ubistva Srba, fizičke napade na njih i pljačkanje srpske imovine.

Dejan Slavić 5. maja prošle godine nije ni slutio da će umesto na svadbi, na koju se uputio, završiti u pritvoru.

On je na administrativnom prelazu Jarinje zadržan i potom odveden u pritvorsku jedinicu zatvora u Podujevu, pod optužbom da je počinio ratni zločin.

Potpuno nevin proveo je 25 dana u pritvoru.

“Deset minuta pre izlaska iz zatvora, pre nego što su me pustili, oni su meni dali papir bez prevoda na albanskom jeziku, gde stoji kao napomena da nema potrebe za daljim zadržavanjem, ali da se protiv mene još uvek vodi postupak”, kazao je Dejan Slavić iz Obilića.

Porodica Slavić je do 2003. godine živela u Obiliću, odakle su bili primorani da se odsele u Lazarevac.

Dejan Slavić navodi da zbog tog papira on i dalje ne sme da ode na Kosovo, jer ne zna da li će ponovo doživeti istu neprijatnost.

Milorad Zajić iz Kline posle godinu dana nedavno je izašao iz kućnog pritvora. Kaže da je zbog lažnih iskaza komšija Albanaca došao u tu situaciju i da je pozadina svega njegova imovina koje se nije odrekao.

Kada je otišao u policijsku stanicu da prijavi da mu je kuća demolirana, on je priveden.

“Stavljaju mi tačno na teret za ratna dešavanja 1998. godine, a ja nisam bio tamo prisutan. Ja sam bio radno angažovan u ‘Jugobanci‘ Klina”, rekao je Zajić.

Porodica Zajić je 1999. godine izbegla u Požegu. Pored imovine u Klini, morali su da podignu kredit kako bi kupili stan u Lučanima.

Ponovo su, kažu, preživeli veliki stres kada je Milorad optužen za zločin koji nije počinio.

“Držali su u pritvoru godinu dana nevinog i nedužnog čoveka, dok im njihovi ratni zločinci slobodno šetaju”, istakao je Jovica Zajić.

Srpski advokati koji vode pravu pravnu bitku kažu da je situacija veoma nepovoljna od kada su u junu prošle godine prestale da sude međunarodne sudije.

“Tragedija je jednoga društva kada ono mora da vodi računa da li je sudija Albanac ili Srbin, da li je sudija crnac ili belac. Međutim, mi živimo u takvoj stvarnosti. Kosovo je duboko podeljeno društvo”, rekao je advokat Nebojša Vlajić.

Zabrinutost srpskog stanovništva je opravdana, jer primeri pokazuju da se osuđuju nevini ljudi.

“Sad mislim da smo ušli u jednu etapu vrlo opasnu, a to je institucionalni progon, odnosno institucionalni pritisak. Danas Priština ima na raspolaganju sve poluge i sudske i izvršne vlasti”, naveo je predsednik Srpskog foruma, Aleksandar Đikić.

Institucionalnoj zaštiti Srbi se nadaju kada se formira Zajednica srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom. I dok čekaju njeno osnivanje ističu da je na Kosovu i Metohiji neophodno međunarodno prisustvo.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još