• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Srbija znaće, umeće i sposobna je da zaštiti svoje građane i u južnoj pokrajini

Vandalski napad na crkvu Svete Petke u Suvom Dolu i pljačka u selu Brestovik kod Peći, u kojem žive povratnici, još jedan je dokaz da odgovornima u privremenim institucijama u Prištini uopšte nije stalo do zaštite Srba i njihovih svetinja., navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

“Crkva Svete Petke u multietničkom naselju u severnom delu Kosovske Mitrovice obijena je, opljačkana i razlupana drugi put za dva meseca, bez poznatog i sankcionisanog počinioca, što rečito govori o tome šta prištinska administracija misli o sakralnim objektima SPC na KiM, dok se uporno upinje i na sve načine pokušava da postane članica UNESKO” navodi se u saopštenju.

Krađa i obijanje kuće srpskog povratnika u Brestoviku, koja su ko zna koji put izvršila “nepoznata lica”, direktan je pritisak na Srbe na celom Kosovu i Metohiji, ugrožavanje njihovih elementarnih ljudskih prava sa očitom namerom da se pretnjama, pljačkom, pritiscima, montiranim optužnicama zauvek oteraju sa svojih ognjišta i da ne pomišljaju da se ikada vrate na svoju dedovinu, stoji dalje u saopštenju vladine Kancelarije za KiM.

I time privremena administracija u Prištini nedvosmisleno pokazuje i svima šalje poruku da joj do suživota i dijaloga nije uošte stalo, niti do mirnog, kompromisnog i održivog rešenja.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da konačno reaguju i zaustave divljanje albanskih ekstremista

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovakve i slične napade na Srbe i SPC na Kosovu i Metohiji, kojih je i prema podacima Stejt departmenta u prošloj godini bilo više od sto, i poziva međunarodnu zajednicu i njene relevantne institucije na KiM da konačno reaguju i zaustave divljanje i anticivilizacijsko ponašanje albanskih ekstremista i pojedinih političkih predstavnika Prištine, koje je neprimereno bilo gde u svetu u 21. veku, a posebno na tlu Evrope.

Država Srbija znaće, umeće i sposobna je da zaštiti svoje građane i u južnoj srpskoj pokrajini, i nastaviće i dalje da se brine i radi na dobrobit ekonomskog boljitka, ostanka i opstanka Srba na svojim vekovnim ognjištima, zaključuje se u najnovijem saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još