• Početna>
  • Vesti>

Sigurna internet konekcija – razlog za to što škole na KiM-u nemaju pristup sistemu eUpis

Upis đaka u prvi razred osnovne škole počeo je 1. aprila i trajaće do 31.maja. Za razliku od centralne Srbije, gde od ove godine roditelji svoju decu mogu da upišu elektronskim putem, bez dostavljanja izvoda iz matične knjige rođenih i potvrde o prebivalištu, na Kosovu i Metohiji ova opcija još uvek nije dostupna. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poručuju da je razlog za to što škole na Kosovu i Metohiji nemaju pristup sistemu eUpis „sigurna internet konekcija ka magistrali državnih organa“, navedeno je u odgovoru koji je vladina kancelarija za saradnju sa medijima dostavila redakciji KoSSev-a.

U odgovoru koji nam je dostavljen, navodi se da „u ovom trenutku nije bilo moguće obezbediti eUpis za osnovne škole na Kosovu i Metohiji“, ali da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zajedno sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu radi na tome da se „svi tehnički izazovi reše što pre“.

Glavni izazov predstavlja sigurna internet konekcija ka magistrali državnih organa i to je razlog zašto škole na Kosovu i Metohiji nemaju pristup sistemu eUpis“, objasnili su iz ministarstva.

Nakon otklanjanja ovog izazova, poručuju da će Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu obezbediti kvalifikovane elektronske sertifikate svim školama na KiM-u koje se budu izjasnile da im je isti neophodan, odnosno da lice odgovorno za upis dece nema sertifikat, kao što je već urađeno u centralnoj Srbiji.

Dok su ranijih godina za upis đaka u osnovne škole u Srbiji, roditelji morali da dostave izvod iz matične knjige rođenih, dokaz o prebivalištu roditelja, uverenje o pohađanju predškolskog programa kao i dokaz o lekarskom pregledu deteta, od ove godine moguće je izvršiti elektronski upis bez dostavljanja prva dva dokumenta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, da „iskreno uživa“ u tome što je počeo sa radom elektronski upis đaka u osnovne škole i najavila da će naredne godine roditelji moći da upišu decu u školu samo sa ličnom kartom. 

Izvor: KoSSev

Comments

Pročitaj još