• Početna>
  • Vesti>

Igor Simić: Nisam od ministra Mustafe dobio odgovor da li će policija pojačati prisustvo i zaštiti Srbe

U Prištini je danas održan sastanak Odbora za pravo i interese zajednica i povratak u skupštini u Prištini, a na kome je izveštaj o zapošljavanju nevećinskih zajednica na Kosovu dao ministar Ekrem Mustafa.

Napustili smo sastanak, nisam imao nameru da polemišem ni o čemu drugom osim o bezbednosti Srba

Predsednik tog odbora, i potpredsednik Srpske liste Igor Simić u intervjuu za Dnevnik Radio Kosovske Mitrovice kaže da je reakciju izazvalo pitanje koje postavio, konstatujući prvo da po izveštaju Stejt departmenta u zadnjih godinu dana je izvršeno više od 100 napada na Srbe, njihovu imovinu, i imovinu Srpske pravoslavne crkve, te u tom kontekstu pitao šta policija radi da rasvetli ova dela, kazni počinioce i spreči da se ovakva dela dešavaju u budućnosti ?

Kaže da odgovor koji je dobio su nevešti pokušaji da se ne odgovori, uz priču da “oni imaju neku strategiju” koja pokušava da smanji broj krivičnih dela.

Štaviše čuo sam nešto što je u najmanju ruku glupo, kaže Simić, navodeći da Srbi prijavljuju kako su napadnuti, da bi izvukli neku materijalnu korist.

“Ja zaista u to ne mogu i ne želim da verujem. I ako je ministar pokušao da opravda bezbednosnu situaciju time da ne mogu da postave policajca na svaki kvadratni metar, te da je on u stalnom kontaktu sa građanima, pa i sa episkopom Teodosijem, koji  kako je rekao “nije imao nikakve zamerke” i on ne zna za napade na SPC (ministar prim.aut). Ja sam onda nabrajao svaki napad pojedinačno koji se desio u prethodna tri meseca, i dalje nisam dobio odgovor da li policija planira da pojača svoje prisustvo u multietničkim mestima, posebno u sredinama gde Srbi predstavljaju brojčano manjinu”.

Simić navodi da nezadovoljan takvim stavom ministra i predstavnika policije je napustio sastanak sa svim kolegama iz Srpske liste , jer kako je rekao nije imao nameru da polemiše o bilo čemu drugom, osim o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji koja je drastično ugrožena u zadnjih nekoliko meseci.

KFOR nije dao razumno objašnjenje o šetnji vojnika iz Albanije Severnom Mitrovicom

Govoreći o šetnji vojnika Albanije u uniformi Severnom Mitrovicom, Simić kaže da ne zna razlog onakve šetnje i stvaranja takvog okruženja u kome su građani bili zaista uznemireni. “Prvi put posle 20 godina, a nakon serije različitih izjava političara i iz Tirane i Prištine o nekom ujedinjenju Kosova i Albanije, dolazi do ovakve jedne posete . Sa razlogom su građani bili uznemireni.

“KFOR nije dao razumno objašnjenje zašto je do ovakve posete u ovom trenutku došlo  i šta je to što je uopšte nagnalo njih da organizuju takvu posetu severu Kosova I Metohije.

Upozorenja ambasada paradoks; kad su Srbi napadani na jugu, nije ih bilo

Ono što je činjenica jeste da mi u prethodnih nekoliko dana dobijamo različite izveštaje pa čak i nekakva upozorenja , britanske, a nakon toga i nemačke ambasade, vezano za bezbednost njihovih građana na seevru Kosova i Metohije, rekao je Simić.

“Ja bih podsetio i njih i javnost, da smo mi u zadnjih pet meseci imali više desetine različitih protesta građana, da pritom niko, a posebno ne bilo ko iz međunarodne zajedeice nije bio ni na koji način, ni verbalno ni fizički ugrožen, i prosto ne znam odakle takve ocene stanja bezbednosti. U prethodnih godinu dana je bilo više od 100 napada na Srbe, pre svega na jugu , a tada nije bilo nijedno upozorenje, nijedne ambasade iz Prištine da su ti ljudi ugroženi, to je paradoks. Tamo gde su Srbi ugroženi tamo nema upozorenja, tamo gde niko ni na koji način nije bio ugrožen čujemo da postoje nekakva upozorenja. Onda se postavlja pitanje, čemu to, da li to ima političku svrhu i na kraju krajeva zašto takva informacija nije prosleđena nadležnim organizacijama, pre svega KFORu koji je po mandatu Rezolucije 12 44 zadužen za bezbednost” istakao je potpredsednik Srpske.

Činjenica jeste da ono što smo juče videli na ulicama Kosovske Mitrovice apsolutno nije trebalo da se dogodi , niti je imalo bilo koju svrhu, osim ako je neko želeo da podigne tenzije, a to je evidentno i uspeo nakon jučerašnjeg dana i onakve reakcije građana.

KFOR nas nije obavestio o poseti, i ako je na sastancima dogovoreno da to čine

Simić je u intervjuu za Dnevnik u 5 Radio Kosovske Mitrovice rekao da će predstavnici Srpske liste nastaviti da sa svim relevantim faktorima na terenu imaju redovne sastanke i konsultacije. Istakao je da su u prethodnom periodu imali korektnu saradnju sa novim komandantom KFORa Lorencom Dadariom, te su s tim u vezi zaista bili iznenađeni jučerašnjom posetom.

“I tada smo na sastancima sa komandantom KFORa i njegovim saradnicima više puta insistirali na tome da nas redovno informišu o različitim svojim aktivnostima na terenu, kako bi mi preneli građanima i na taj način sprečili da dođe do nekakve rekacije u odnosu na ono što KFOR radi na terenu.

Jednostavno kada primetite veliku grupu vojnika, bez ikakvog osnova u srpskoj sredini, a u svetlu svih upozorenja koje su dale neke ambasade, normalno je očekivati da građani reaguju i zato je potrebno,  da se stalno na dnevnom nivou razmenjuju informacije.

Mi smo tako nešto i dogovorili, međutim ovo juče je zaista bilo iznenada i niko nas o tome nije obavestio”.

Građani pozvani na mir i uzdržanost ; Krhki mir čuvamo sa državom i predsednikom Vučićem

Simić je u ime Srpske liste pozvao građane na mir i uzdržanost. “Ne smemo da dozvolimo da bilo šta poremeti krhki mir, koji svim snagama pokušavamo  zajedno sa našom državom i predsednikom Vučićem da sačuvamo na prostoru Kosova  i Metohije”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još