Kurc: Nema rešenja za Kosovo bez podrške velikih sila

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da će svako moguće rešenje kosovskog problema morati da ima podršku velikih sila, pogotovo stalnih članica Saveta bezbednosti UN, istakavši da građani Srbije moraju da budu svesni da bez jasnog napretka u odnosima Beograda i Prištine Srbija neće moći da se priključi Evropskoj uniji.

“U našem je interesu da budemo u bliskim partnerskim odnosima sa SAD kada je u pitanju Zapadni Balkan i da imamo njihovu podršku u ohrabrivanju napretka u postizanju rešenja za ovo važno pitanje”, rekao je Kurc u intervjuu za magazin Kord.

Kako je naveo, građani Srbije moraju da budu svesni “da bez efektivne i jasne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti pristupanja EU”.

“Imamo dobre odnose i sa Beogradom, i sa Prištinom, i pokušavamo da podržimo proces (dijaloga) što je više moguće”, rekao je austrijski kancelar.

Kurc je ponovio da je oduvek smatrao da je mesto Srbije u Evropskoj uniji, kao i svih drugih zemalja Zapadnog Balkana, dodajući da ono što se dešava na Zapadnom Balkanu ima direktan uticaj na Austriju.

Austrijski kancelar je dodao da je za pristupanje EU potrebno sprovesti niz reformi i da je u Srbiji pod vođstvom Aleksandra Vučića već sproveden značaj broj reformi.

Na pitanje da li je pristupanje Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana privremeno uklonjeno sa agende Brisela, s obzirom na trenutna dešavanja unutar EU, Kurc je izričito naglasio da to nije tačno.

“Šta je moglo da vas dovede do takvog zaključka? Upravo je suprotno, jer je tokom bugarskog i austrijskog predsedavanja EU 2018. proces proširenja stavljen na vrh agende”, naglasio je austrijski kancelar.

Izvor: Tanjug,RTK2

Comments