• Početna>
  • Vesti>

Debata “Uključivanje mladih u procese odlučivanja”: Partnerstvo mladih i lokalne samouprave ključ uspešnog društva

Mladima je potrebna motivacija da bi se uključili u mehanizme odlučivanja na lokalnom nivou, a na Opštini Zvečan je da im motivaciju pruži i da povrati poljuljano poverenje u institucije.  Ovo je zaključak debate „Učešće mladih u procesu odlučivanja“ održane danas u Zvečanu.

U debati su učestvovali predstavnik Opštine Zvečan Nebojša Jevtić, Aleksandra Lazarević ispred Omladinsko-edukativnog kluba „Sinergija i član Studentskog parlamenta iz Zvečana Luka Jovanović.

Razmatrani  su razlozi iz kojih mladi pokazuju veoma malo interesovanja za uključivanje u proces odlučivanja na lokalnom nivou i kao glavni, izolovani su gubitak poverenja u institucije, loša informisanost i slabo razvijen volonterski duh.

„Opština Zvečan se trudi da uključi što više mladih osoba u svoj rad jer te osobe su stub ovdašnjeg društva i oni najbolje mogu da  nam ukažu na njihove probleme, potrebe i želje“ rekao je Jevtić i kao eventualno rešenje za ovaj problem naveo ustanovljenje dana u kome bi se predtsvanici mladjih generacija sastajali sa rukovodstvom lokalne samouprave.

„Trebalo bi da se priča. Mladi, dođite, iznesite svoje probleme. Rešavaćemo jedan po jedan. Opština je za to tu. Mi smo servis građana“ poručio je Jevtić.

Kao odskočna danska za dugoročno aktiviranje mladih u društvenim tokovima, Aleksandra Lazarević navodi otvaranje Kancelarije za mlade.

„ Postoji mnogo potencijalnih rešenja za problem uključivanja mladih. Da li će to biti Kancelarija za mlade da li će biti online platforma – svejedno je. Ali mora da se krene od nekud. Dok ne pokušamo nešto, ne znamo da li će delovati. Važno je pokrenuti se a ne samo stajati i pričati“ kaže Lazarević.

Jovanović naglašava da postoje mehanizmi pri Opštini koji se bave mladima ali da su i mladi ljudi danas prilično pasivni u svakom pogledu, dosta zatvoreni i nemotivisani da se volonterski uključe u bilo kakvu aktivnost. Nažalost, novac je i dalje najveći motivacioni pogon. On je izneo svoje iskustvo u Studentskom parlamentu koje ne pruža materijalnu satisfakciju, ali su koristi od ovakve vrste angažovanja višestruke – sticanje diplomatskih i komunikacionih veština, mnoga poznanstva i mogućnost da se značajno utiče na veoma važne procese i odluke koje se tiču studenata, poput Zakona o studentskom organizovanju  Ipak, kaže, uzalud je i pozicija na kojoj ste, ako nema iskrene želje za angažovanjem.

„ Nije samo Opština. Dosta je i do mladih. Ipak, mislim da lokalne samouprave treba da daju inicijativu i mladi će se složiti. Opština mora da pruži ruku, mladi da je prihvate i da zajedno krenu u posao “ kaže Jovanović.

Pored mladih i organa lokalne samouprave, na debati su  kao treća komponenta  neophodna za dobro funkcionisanje tog sistema, navedene organizacije civilnog društva.

„Nevladine organizacije su pred nama nešto poput advokata građana“kaže Jevtić i dodaje da je i ovaj vid saradnje od izvanrednog značaja, jer potrebe i htenja  građana stižu brže i lakše  do lokalne samouprave.

Ova vrsta partnerstva, ocenjena je kao ključ dobro organizovanog i uspešnog društva.

Debatu je organizovala NVO „Radio Mitrovica Sever“ u saradnji sa Opštinom Zvečan, a u sklopu projekta “Deluj lokalno da se tvoj glas čuje“. Ovaj projekat se realizuje u okviru „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“  koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još