Han: Sporazum Beograda i Prištine imaće stotine strana

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han očekuje da dijalog Beograda i Prištine izađe iz ćorsokaka i rezultira sporazumom, koji će, kaže, biti definisan na stotinama strana.

On je naglasio da se nada skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

“Postoji zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i ja se nadam da ćemo uskoro to moći da prevaziđemo. Rešenje za ovo pitanje i cilj pravnoobavezujućeg sporazuma je osnovni preduslov i za mnoge regionalne projekte koji zahtevaj razjašnjen budućih odnosa”, poručio je Han.

Sporazum između Makedonije i Grčke ima i među 35 i 40 strana, podseća Han i procenjuje:

“Ne očekujem da će budući sporazum Beograda i Prištine biti manji, verovatno će imati stotine strana. Šta god da bude rezultat on mora da bude održiv, da doprinese razvoju celog regiona i da ne utiče na treće strane”, poručio je Han.

Johanes Han je tokom debate o “Budućnosti EU politike proširenja” u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta ponovio da EU neće u članstvo primati zemlje sa otvorenim bilateralnim problemima.

Evropski komesar je naglasio da je i pored povremenih “koraka unazad” na Zapadnom Balkanu postoji opšti napredak u oblasti ekonomije, vladavine prava i pomirenja.

“Sada kad dođe do problema prirodna reakcija je da oni koji su nadležni uzmu telefon, pozovu, razgovaraju i pokušaju da smire situaciju. Čak i to pre nekoliko godina je bilo nemoguće i došlo bi do nasilja. To je jasan napredak”, ocenio je Han.

Komesar Han je naglasio da je u osnovi i fokusu politike proširenje EU napredak u oblasti ekonomije i vladavine prava.

Odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije kao zemlje kandidata za članstvo i Rusije Han je naveo da jedna od tačaka pristupnih pregovora govori o tome da svaki partner na kraju pregovora mora da “100 procentno podržava spoljnu politiku EU. “

“Ako to nije slučaj ne može da pristupi EU”, odgovorio je Han.

Johanes Han je takođe odbacio i navode o mogućem postojanju “balkanskog proleća” u regionu.

“Ne bih koristio izraz ‘balkansko proleće’, jer demonstracije u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori imaju različite povode. Unutrašnje politika dosta utiče na nezadovoljstvo, ali razlozi protesta su različiti od jedne zemlje do druge”, ocenio je Han.

Najavio je i da će Evropska komisija krajem maja predstaviti godišnje izveštaje o napretku zemlja u procesu proširenja.

Han je takođe najavio da će Komisija za Severnu Makedoniju i Albaniju predložiti ulazak u pripremnu fazu pristupnih pregovora i pozvao zemlje članice da bez straha podrže nastavak procesa proširenja koji je prema njegovim rečima zapravo “zaokruživanje EU”.

“Ubeđen sam da procesi institucijalne reforme EU i proširenja EU mogu da se odvijaju paralelno jer će oba zahtevati godine da se realizuju. Gubljenje vremena ja ako bi se prvo čekalo na institucionalnu reformu EU jer i onako se ne radi o proširenju već o zaokruživanju Unije”, zaključio je Han.

On je podsetio da su pregovori sa najmlađom članicom EU Hrvatskom trajali 8 godina i da se očekuje da će pregovori sa budućim zemljama članicama trajati duže.

Izvor: Tanjug

Comments