• Početna>
  • Vesti>

Belgijski istoričar Piter Troh u četvrtak u “Akvarijusu”

Belgijski istoričar Piter Troh (Pieter Troch) koji proučava savremenu istoriju Jugoslavije biće gost galerije “Akvarijus” u četvrtak 4. aprila od 19 i 30h.

Troh već duže vreme istražuje urbani razvoj Kosovske Mitrovice za vreme socijalističke Jugoslavije. U “Akvarijusu” će biti predstavljena njegova knjiga “Slojevi vremena u urbanom pejzažu: Moderni socijalizam u Mitrovici” (“Layers of Time in the Urban Landscape: Visions of Socialist Modernity in Mitrovica” ) koja predstavlja rezultat zajedničkog rada belgijskog istoričara Pitera Troha i fotografa Tomasa Jansensa. Njih dvojica su uz metodološki pristup karakterističan za njihove discipline izučavali slojevitost koja definiše grad Kosovsku Mitrovicu. Gradski identitet se sastoji iz raznih slojeva koji nose u sebi ideološke, političke i društvene odredbe jednog doba. Od posebne važnosti za Kosovsku Mitrovicu je socijalistički razvoj grada kao industrijskog centra ovog regiona. Knjiga prikazuje slikama i rečima kako ubrzani socijalistički razvoj grada daje značenje sadašnjoj percepciji grada, što je često ignorisano u prikazima etnički i politički podeljenog grada.
Piter Troh je istoričar savremene istorije Jugoslavije. Studirao je slavistiku u Gentu (Belgija) i tamo je završio i svoj doktorat. Posle doktorskih studija, radio je na Kosovu i Metohiji, i u Beogradu, u civilnom sektoru. Trenutno je naučni saradnik „Lajbnic Instituta za studije istočne i jugoistočne evrope“ gde istražuje urbani razvoj Kosovske Mitrovice za vreme socijalističke Jugoslavije. Istraživanje je finansirala Evropska Komisija (Mari Kiri stipendija br. 700759).
Ulaz je slobodan.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još