• Početna>
  • Vesti>

Petrič: Nastavak dijaloga neophodan, prvi korak da preduzme Priština

Austrijski diplomata Volfgang Petrič izjavio je da je neophodno oživeti dijalog između Beograda i Prištine i doći do kompromisa, uz pomoć EU, a ako je potrebno i Moskve i Vašingtona.

Volfgang Petrič je naglasio da prvi korak za nastavak dijaloga mora da preduzme Priština.

Petrič, koji je bivši izaslanik EU za Kosovo, ocenio je da takes koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja nisu put za napredovanje i ne daju konstruktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine.

“To mora da se zaustavi, ja sam za to, što je veoma u skladu sa stavom SAD koji pokušavaju da ubede Prištinu da ukine takse i da se vrate pregovorima. To je neophodno, ne možemo napredovati u situaciji potpune nesigurnosti. Neeophodno je da se postigne dobro rešenje i kompromis zarad dobrobiti oba naroda na KiM”, rekao je Petrič.

Prema njegovim rečima, srpski predsednik Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj idu u tom pravcu.

“Nadam se da će na kraju biti uspešni”, rekao je Petrič.

Upitan ko ima ključnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da su to upravo “predsednici dve zemlje, odnosno dve zemlje, vlada tih zemalja”.

“Oni su ti koji moraju i verujem da će naći rešenje, a mi moramo da podržimo to. EU je tu da posreduje, SAD to podržavaju, a i Rusija je rekla da će podržati kompromisno rešenje. Treba da ohrabrimo obe strane da nastave dalje, ali prvi korak mora da dođe iz Prištine”, poručio je Petrič.

Na pitanje da li je bombardovanje Srbije 1999. godine bilo legalno i legitimno, Petrič je rekao, pozivajući se na navode međunarodne komisije, koja se bavila posledicama NATO intervencije, da je bombardovanje bilo nelegalno jer nije prethodno dobijeno odborenje Saveta bezbednosti UN, ali tvrdi da je bilo legitimno zbog humanitarne situacije na KiM.

“I to je u osnovi tačno, ali je kao diplomata koristim mirnodopska sredstva za resavanje teških situacija. I za mene nije pozitivan trenutak kada NATO ili bilo koja vojska preuzme”, rekao je Petrič.

On je dodao da je sada važno da se nađe, kao što je, kako je istakao, i predsednik Vučić rekao, miran način za rešavanje problema i mora da se oživi dijalog između Beograda i Prištine kako bi se došlo do kompromisa, uz omoć EU, ali i Moskve i Vašingtona, ako je to potrebno.

“To vidim kao zadatak koji je neposredno pred nama”, poručio je Petrič.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još