Saopštenja PROUNS-a, Studija B, Novosadske i RTV Pančevo

Prenosimo saopštenja medija koja su stigla našoj redakciji,a tiču se upada demonstranata u RTS.

“Regionalna RTV Pančevo i Novosadska TV najoštrije osuđuju upad huligana u zgradu RTS u Beogradu i napad na kolege novinare. Ovakav skandal odavno nije viđen u Srbiji , ali imajući u vidu da je u napadu na RTS učestvovalo manje od 200 ljudi, očigledno je da tu nema nikakvog građanskog protesta već su to huligani na delu.
Za ovaj vandalski čin koji su predvodili Boško Obradović i Dragan Đilas tražimo oštru osudu i reakciju svih institucija. Uvereni smo da je Srbija večeras videla da je ovde samo nasilje na delu i to nad novinarima koji rade svoj posao. Zahtevamo da država i sva novinarska udruženja adekvatno reaguju na ovakve skandalozne napade na naše kolege sa RTS –a i pružamo im svu našu podršku i pomoć” navodi se u saopštenju.

 

Saopštenje PROUNS-a

“Sinoć Televizija Kraljevo, večeras Javni servis RTS. Ko je sledeći na meti bahatog ponašanja neodgovornih pojedinaca?
Pozivamo sva medijska udruženja, uključujući i ona okupljena oko medijske koalicije, da zajednički, jedinstveno stanemo u odbranu profesije, samostalnosti uređivačke politike, pravo na drugačije mišljenje i slobodu medija za koju se deklarativno zalažu kad god su “ugrožena prava” njihovih medija i njihovih novinara.
Pozivamo sve državne organe da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima energično stanu u zaštitu zaposlenih i imovine medija koji su brutalno napadnuti od strane neodgovornih pojedinaca koji na ovako bezobziran način zloupotrebljavaju pravo da protestima izraze svoje nezadovoljstvo, koje im ne osporavamo.
Poručujemo političkim liderima da svoje stavove prezentuju i brane u okviru parlamentarnih institucija kao legitimno izabrani predstavnici naroda da svoj legimitet i licitiranu brojku od 5 miliona potvrde na izborima, a nas ostave na miru da radimo svoj posao u skladu sa medijskim zakonima, najbolje što umemo, u skladu sa našim uređivačkim politikama i osnovnim načelima profesionalnog novinarstva.
Kao što o vama konačnu reč daju građani na izborima takođe i sud o nama donose svakodnevnim praćenjem ili ne praćenjem naših programa jer naš posao radimo isključivo zbog njih, a ne zbog vas.

PROUNS još jednom najoštrije osuđuje svaku vrstu nasilja nad medijima i medijskim radnicima i pokušaj nametanja uređivačkepolitike, ma od koga dolazila” navodi se u saopštenju.

Studio B – saopštenje

“Uređivački kolegijum RTV Studio B najoštrije osuđuje divljački upad u zgradu RTSa u organizaciji Dragana Đilasa i Boška Obradovića uz podršku nekolicine drugih maskiranih napadača. Očigledno je da je haos koji Đilas i Obradović pokušavaju da izvedu direktna posledica činjenice da protesti ne daju rezultate i da je na ulicama sve manje ljudi. Takvo ponašanje, međutim, nema opravdanja i zahtevamo od državnih organa da najodlučnije reaguju i zaštite urednike i novinare RTS, kojima pružamo punu podršku i nudimo svu pomoć. Zahtevamo od državnih organa da stanu na put Đilasu, Obradoviću i drugim nasilnicima i omoguće svim novinarima u Srbiji da rade slobodno i po svojoj savesti. Sigurni smo da će Srbija ostati zemlja u kojoj je zagarantovana sloboda govora i mišljenja, bez obzira što Đilas i Obradović za našu Srbiju očigledno imaju drugačije planove” navodi Studio B u saopštenju.

 

Foto: Ilustracija

Izvor: Saopštenja

 

Comments