• Početna>
  • Vesti>

Mogerini u Njujorku: Savet bezbednosti mora da podrži konačni sporazum, Kosovo da ukine takse

Za potpun nastavak razgovora između Beograda i Prištine, takse koje je uvela Vlad Kosova moraju biti ukinute, ponovila je sinoć je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Federika Mogerini sa sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

„Dan nakon što takse budu povučene ću odmah sazvati novi sastanak u okviru dijaloga kako bi se postigao pravno-obavezujući sporazum koji će odgovoriti na trenutne probleme i u potpunosti normalizovati odnose između Prištine i Beograda“, rekla je Mogerini predstavnicima članica Saveta bezbednosti.

Ponovni poziv Mogerini Prištini upućen je svega par sati nakon što je predsednik Vučić ponovo izrazio razočaranje „partnerima iz Brisela“ kojima nakon prekršenih obećanja da Priština neće usvojiti Platformu od dijalogu “više ništa ne veruje”.

Pored toga, Vučić je i dan nakon usvajanja Platforme u dijalogu, pored ukidanja taksi, dodao još jedan uslov za nastavak pregovaračkog procesa – povlačenje platforme, tada je i poručio da je još „pre šest meseci, obavestio visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini da je nacrt platforme o dijalogu uvod u katastrofu na celom Balkanu“.

Nije samo predsednik taj koji je negodovao protiv dokumenta iz Prištine, reakciju međunarodnih aktera, u prvom redu Brisela, očekuje i premijerka Ana Brnabić. Ona je kazala da Brisel nije rekao ništa o novonastaloj situaciji, a da smatra da to nije korektno i da očekuje reakciju EU, prenosi FoNet.

Štaviše, premijerka smatra da još nije vreme za stav i odgovor Srbije na prištinsku platformu za pregovore sa Beogradom upravo zato što očekuje odgovor Brisela.

Odgovora iz Brisela o sadržaju Platforme o dijalogu koju su članovi pregovaračkog tima Kosovo prekjuče zvanično i uručili kancelariji visoke predstavnice nije bilo, ali Mogerini jeste poslala još nekoliko poruka članicama Saveta bezbednosti UN.

„Dijalog ne pripada meni, niti Evropskoj uniji ili bilo kome za ovim stolom, on pripada dvema stranama u dijalogu. Na njima je da nađu sporazum koji će biti prihvatljiv i prigodan za obe strane. U isto vreme, konačni sporazum će morati biti u skladu sa međunarodnim pravom i moraće biti podržan od strane Saveta bezbednosti UN“, poručila je.

I dok Mogerini SB UN postavlja pravne okvire i odgovornost za postizanje budućeg sporazuma, nezadovoljstvo prema EU izražavaju i u Prištini.

Tako je i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj juče zatražio da se pritisak za nastavak dijalog sa Kosova prebaci na Srbiju.

„Nije ovo Bliski Istok da se pretnjama i posledicama završava posao. Mi smo svi slobodne zemlje, ako Srbija hoće da postavi uslove kako ne bi došlo do dijaloga mi ne možemo da pretimo Srbiji hajde na dijalog. Međunarodna zajednica ne može da preti Srbiji da joj kaže hajde na dijalog, i onda vrši pritisak na žrtvu, u ovom slučaju Kosovo, koje je manje, ali mislimo da ovo nije srednji vek i nema potreba za ovakvim postupcima“, rekao je Haradinaj.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još