Šta stoji u prištinskoj platformi?

Priština je usvojila platformu o dijalogu Beograda i Prištine. Ona sadrži uvod i 11 principa.

Platforma koja je usvojena u kosovskoj skupštini o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine predviđa, između ostalog, recipročno priznanje unutar postojećih granica, kao i povlačenje Rezolucije 1244.

U platformi koja sadrži uvod i 11 principa na osnovu kojih će delovati prištinski tim za dijalog navodi se i da je politički prioritet Kosova da postigne sporazum sa Srbijom, koji bi tzv. Kosovu omogućilo članstvo u Savetu Evrope, Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama, prenose mediji.

Platforma predviđa da sporazum sa Beogradom bude postignut uz posredovanje EU i uz podršku SAD, koji bi i bili garanti njegove primene.

Od Srbije se očekuje da prekine sve aktivnosti u vezi sa priznavanjem tzv. kosovske nezavisnosti od drugih država i da ga ne ometa na putu ka međunarodnim organizacijama.

Platformom je, još predviđeno i uspostavljanje suda za “zločine Srbije na Kosovu”.

Ovom platformom predviđeno je i da prirodni resursi Kosova, a posebno jezero Gazivode i “Trepca” na severu, predstavljaju deo “suverene teritorije Republike Kosovo“.

 

Izvor Tanjug/B92

Comments