Selaković: Vučićev odgovor biće odgovoran i čvrst

Odgovor Aleksandra Vučića na platformu Prištine biće racionalan, ozbiljan, odgovoran i čvrst, poručio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS da je jedini cilj platforme koju je usvojila Priština kako da Srbija prizna Kosovo.

Nikola Selaković je podsetio da je Briselskim sporazumom Priština imala samo jednu obavezu, formiranje Zajednice srpskih opština, koju nije ispunila, a da je zatim uvela takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

“Uvođenjem necivilizacijske takse Priština je narušila regionalnu bezbednost i ekonomsku stabilnsot. Iz sveta nije stigao suštinski nikakav odgovor. Sada imamo usvajanje platforme koja se poziva i koja počiva na tzv. ustavu Kosova, teritorijalnom integritetu i suverenitetu, koja za jedni cilj ima kako da Srbija prizna Kosovo”, rekao je Selaković.

Priština, ističe, traži ratne reparacije, udeo u raspodeli imovine bivše SFRJ, suđenje Srbima za zločine, naročito za seksualne zločine.

Selaković je rekao da u tačkama 1 i 5 platforme, navode mišljenje Međunarodnog suda pravde kojim tvrde da je utvrđeno da je proglašenje nezavisnog Kosova u skladu sa međunarodnim javnim pravom.

“Ono što je za nas važno je da je Vučić o ovoj platformi pre pet meseci upozoravao čitav svet. Sada smo dobili platformu, kojom se zaustavlja čitav proces dijaloga”, istakao je Selaković.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još