Dačić: Važna uloga Kfora na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i zamenik komandanta NATO Komande združenih snaga u Napulju Kristijan Žuno ocenili su da dve strane dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

Dačić je naveo da je od izuzetne važnosti da mandat misije Kfor na Kosovu bude ostvaren u punom obimu, u skladu s Rezolucijom SB UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, i da se dijalog Beograda i Prištine nesmetano odvija, uz realizaciju dogovorenog i bez preduzimanja jednostranih poteza, stoji u saopštenju.

Ukazao je, kako se navodi, na značaj garancija NATO, datih neposredno pred potpisivanje Briselskog sporazuma, da Kosovske bezbednosne snage i druge teško naoružane formacije kosovskih Albanaca ne mogu biti angažovane na Kosovu bez saglasnosti NATO, odnosno komandanta Kfora.

Žuno je pohvalio Vladu Srbije za izbalansiran i umeren pristup i ulaganje velikih napora u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i dodao da je u NATO u toku diskusija o preispitivanju angažmana u odnosu prema Kosovskim bezbednosnim snagama.

Naveo je da uloga Kfora u obezbeđivanju sigurnog okruženja i slobodnog kretanja za sve na Kosovu neće biti promenjena, dodaje se u saopštenju.

Složili su se i  da su obe strane opredeljene za dalje unapređenje partnerske saradnje u svim sferama od zajedničkog interesa.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na najvišem nivou i praktičnom vojnom i civilnom saradnjom u brojnim oblastima u okviru programa Partnerstvo za mir, sa više od stotinu partnerskih aktivnosti na godišnjem nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Žuno je potvrdio da NATO u potpunosti poštuje opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna i ocenio da ono nije prepreka daljem unapredjenju partnerske saradnje sa alijansom, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Ognjen Stojanovic,Beta

Comments