Borba za “Trepču

Registracija “Trepče” kao javnog preduzeća pitanje je dana, prema rečima Ramuša Haradinaja. Beograd vidi kao prepreku za to, a istovremeno Srbima nudi mesta u bordu preduzeća. Oni to odbijaju. U Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da će nastaviti da sprečavaju svaki pokušaj uzurpacije srpske imovine.Najpre zakonom pre tri godine, onda statutom pre mesec dana, Priština je “Trepču” proglasila svojom. Sada želi da zaokruži proces.
“Pitanje je dana kada ćemo registrovati novu kompaniju ‘Trepču’. Statut je odobren, sada je na redu administrativni deo, u procesu je, može se desiti u naredna dva do tri dana ili čak nedelju. Novo je to da rudari više nisu zaposleni, već su i vlasnici ‘Trepče'”, navodi Ramuš Haradinaj, kosovski premijer.

Zakonom je 80 odsto akcija vlasništvo kosovske vlade, a preostale su pripale radnicima. Srbima nude tri od devet mesta u upravnom odboru.

“Oni pokušavaju da uzurpiraju ‘Trepču’ a to sa tim članovima borda to je farsa, zamislite da neko dođe i upadne u vaš stan i kaže – pozivaćemo vas nedeljom na kafu”, navodi Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Polovinom rudnika na jugu upravljaju Albanci, polovinom na severu Srbi, gde radi njih oko 2.400 njih. Umesto preduzeća koje je sada pod upravom UNMIK-a, statut predviđa deset poslovnih jedinica.

“To, nažalost, nije stvar našeg prihvatanja ili izbora, postoji mnogo administrativnih mogućnosti tj. mehanizama koje Priština ima na raspolaganju da to uradi i bez naše volje. Mi smo jasno iskazali naš stav, šta o svemu tome mislimo, i potpuno je neizvesno šta će se događati već u bliskoj budućnosti”, navodi Jovan Dimkić, generalni direktor “Trepče”.

“Nastavićemo da sprečavamo uzurpacije srpske imovine”

Pitanje imovine nije otvoreno u Briselu. Pre mesec dana portparolka Evropske komisije rekla je da “Trepča” treba da bude predmet dijaloga, dan kasnije, međutim, da teme biraju sagovornici. Priština je još pre dve godine odbila da razgovara o rudniku proglasivši ga kosovskom imovinom.

Podaci Beograda govore drugačije – Od 1991. godine “Trepča” je akcionarsko društvo, većinski vlasnik je Fond za razvoj Republike Srbije sa 55 odsto, sa 30 odsto sam kombinat učestvuje u kapitalu, ostalo pripada preduzećima.

“Trepča ima dobar imidž jer je poznata po vrednosti resursa. Dakle, do sada su bile zainteresovane četiri kompanije uglavnom iz Kanade. Postoje i druge kompanije iz Turske, sada sam razgovarao sa nekim iz Sjedinjenih Američkih Država”, navodi Valdrin Luka, kosovski ministar za ekonomski razvoj.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju navodi da će Srbija nastaviti da sprečava svaki pokušaj uzurpacije srpske imovine.

“Od 2016. pokušavaju da uzmu nešto što nije njihovo i od 2016. mi na sreću uspevamo da sprečimo ta nastojanja iako nismo bezbednosno i fizički prisutni kao država od 1999. na terenu. Mi ćemo nastaviti i dalje da podržavamo i borimo se za opstanak naših ljudi”, ističe Đurić.

Veliki deo rudnika je ispod teritorije centralne Srbije, ali veliki broj ulaza je na Kosovu i Metohiji. Procenjuje se da su mineralni resursi vredni 500 milijardi dolara.

Izvor : RTS

Comments

Pročitaj još