Loazo: Odluka Kosova o taksama užasna po pregovore

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo izjavila je da “Evropska unija možda nije dovoljno uložila u ostvarivanje mira na Balkanu”.

“To bi trebalo da bude jedan od naših prioriteta. Zato što, kada se strane ostave same, pregovori se zamrznu. Odluka Kosova da nametne povećanje takse za 100 odsto na srpske proizvode užasna je po pregovore”, kazala je Loazoova u intervjuu francuskom listu “Kroa”, odgovarajući na pitanje da li je neuspeh EU to što je stao dijalog Beograda i Prištine.

Upitana da li deli strahovanja da bi razmena teritorija vodila nastavku etničkog čišćenja iz rata, francuska ministarka je rekla da “nije na stranim zemljama da odlučuju o uslovima za rešenje spora”.

“Mi ne fiksiramo ‘a priori’ crvene linije umesto dve strane. Ostaviti ranu kakva je Kosovo otvorenom nije rešenje. Na balkanskim zemljama je da razreše neslaganja. Ukoliko se pojavi rešenje koje je prihvatljivo za Beograd i Prištinu, a koje po svojoj prirodi daje prednost miru, ko bismo onda bili mi da kažemo da to nije mir kakav mi želimo. Pod uslovom da se garantuje stabilnost regiona, a posebno integritet Bosne i Hercegovine”, ocenila je Loazoova.

Na pitanje kakva je uloga Francuske na Balkanu, ona je navela da je ta zemlja “bila veoma prisutna tokom sukoba i perioda nakon sukoba, da bi se potom udaljila od Balkana”.

“Bili smo iznenađeni kada smo otkrili 2017. da je u tom trenutku region (Balkana) predstavljao mrtvi ugao francuske diplomatije… Mi smo voljni da ponovo ulažemo na Balkanu. A postoji i želja za Francuskom u tom regionu. Predsednik (Emanuel) Makron će ići u Srbiju ove godine… Potpisali smo sporazum o uspostavljanju u Beogradu Francuske razvojne agencije koja treba da pokriva ceo region. Ali, pre toga će Srbija morati da se skine sa ‘sive liste’ FATF (Financial Action Task Force – međuvladina organizacija za borbu protiv pranja novca), rekla je francuska ministarka.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još