Haradinaj: Beograd sprečava registraciju “Trepče”

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj kaže da “Beograd postaje prepreka” za registraciju imovine “Trepče” kao javnog preduzeća, iako je, kako navodi, zakon o “Trepči” u Prištini usvojen pre skoro tri godine, a statut usvojen pre nekoliko meseci, prenosi “Kosova pres”.

Ramuš Haradinaj, međutim, tvrdi i da je registracija preduzeća “Trepča” pitanje dana, a rudare iz srpske zajednice poziva da “ne postanu žrtve zvaničnika Beograda”.

Kako navodi Kosova pres, vlasti iz Prištine rezervisale su tri mesta za Srbe u bordu “Trepče” ali, kako kaže, rukovodioci ovog giganta u Severnoj Mitrovici “odbijaju da sarađuju sa odborom Trepče”.

Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Luka je rekao da je zbog značaja “Trepče” u severnoj Kosovskoj Mitrovici “predviđeno uključivanje srpske manjine u odbor Trepče”.

Predsednik Odbora “Trepče” Ardijan Sila nije odgovorio na pitanje o problemima oko registracije “Trepče”.

Kosovsko Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je 26. februara da će kombinat “Trepča” biti registrovan do kraja tog meseca.

Inače, Vlada Srbije stavila je van snage i proglasila ništavim zakon o “Trepči” koji je 2016. usvojen u Prištini.

Šef vladine Kancelarija za KiM Marko Đurić izjavio je ranije da prištinske vlasti nisu u stanju da uspešno posluju kombinatom Trepča koji je pod njihovom kontrolom.

Izvor: Tanjug, RTS

Comments

Pročitaj još