• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Haradinaj izabrao privatnog Srbina za svog ministra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da je Priština uvođenjem taksi na srpsku robu odmrzla takozvani zamrznuti konflikt, zbog čega sa plaši svega što može da se dogodi u budućnosti. Poručuje da će sa Vladom razmotriti poruke upućene Srbiji iz evropskih i svetskih zemalja, među kojima je i izjava šefa nemačke diplomatije o podršci Prištini – bez obzira na takse.

Aleksandar Vučić je poručio takođe da je Ramuš Haradinaj danas izabrao “privatne Srbe” za svoje ministre, povodom imenovanja novog ministra poljoprivrede, umesto Nenada Rikala.

Posle razgovora sa ministarkom zaduženom za evropske poslove u Vladi Francuske Natali Loazo, Vučić je kazao da je sagovornici preneo koliko je za nas teška situacija po pitanju Kosova i Metohije, u kojoj neko uvodi takse od 100 odsto, u kojoj neko ne ispunjava Briselski sporazum, ne formira Zajednicu srpskih opština.

Srbija se, kako kaže, ponašala odgovorno, nije preduzimala nikakve recipročne mere, ali je istakao i da se ne radi samo o pitanju našeg strpljenja.

“Nemoguće je svakog dana trpeti svemoguće uvrede, kao što je i poslednja, kada Ramuš Hardadinaj bira privatne Srbe za svoje ministre koje niko nije izabrao, da bi pokazao da je on svemoćan. Srbija to neće da prihvati, čuvaće svoje dostojanstvo i narod, a trudićemo se da čuvamo mir i stabilnost po svaku cenu, ali nećemo dozvoliti da neko ponižava naš narod i ne daj bože da ih napadne”, poručio je Vučić.

Zahvalio se gošći na zahtevu Francuske da se te takse ukinu.

“Očigledno da Priština ima druge pomagače, kojima je normalno da prekinete dotok robe. To za nas nije normalno, reč je o anticivilizacijskim merama”, rekao je Vučić dodajući da veruje da, kada se ukinu takse, može da se nastavi dijalog.

Prema njegovim rečima, takse je neko iskoristio znajući da je time dijalog nemoguć, kako se ne bi došlo do rešenja.

Masova izjava razočaranje, s vladom o svim porukama

Izjava šefa nemačke diplomatije Hajka Masa da će nastaviti da podržava Prištinu bez obzira na takse za mene je veliko razočarenje, rekao je Vučić i najavio da će sa Vladom Srbije narednih dana razmotriti i ovu i sve ostale poruke koje je Srbija dobila u poslednje vreme.

Vučić kaže da je tom Masovom izjavom iznenađen iz više uglova, te posebno istakao da Nemačka ne bi smela da podržava zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi.

“Ali, kako bih vam rekao, to razumem kao podršku čedu koje su sami izrodili, zajedno sa Amerikancima, prvo su ljujali tu kolevku i sad moraju da vode račun o Albancima”, rekao je srpski predsednik.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je ta zemlja odlučna da pomogne Kosovu i da želi “evropsku perspektivu za Kosovo”.

Mas je to rekao za nemački “Študgarder nahrihten” i dodao da “nemačka vlada smatra pogrešnim ako EU i Nemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć”, prenela je “RTK” na srpskom jeziku.

Vučić kaže i da ga čudi da Mas nije govorio o ukidanju taksi.

Računam da Nemačka ne bi smela da podrži zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi, istakao je predsednik.

“Svi imaju svoje interese, u ovom slučaju nemački interesi su očigledno važniji od interesa liberalnog tržišta, slobodnog protoka robe, usluga ljudi i na to moramo da se naviknemo”, dodao je.

Vučić kaže će narednih dana zajedno sa Vladom razmotriti ovu i niz drugih poruka koje je Srbija dobila iz evropskih i svetskih zemalja.

“Razgovaraćemo o platformi Srbije za budućnost. Jer, ako se dogodi da Srbija ispuni sve obaveze iz Briselskog sporazum, a Priština nijednu, a onda oni budu ti koji uvode takse od 100 odsto, pa biraju ‘privatne’ Srbe umesto onih koji su dobili gotovo stoodstotnu podršku srpskog naroda, onda se postavlja pitanje da li je odgovorna politika Srbije jedini mogući odgovor”, kaže Vučić.

Dodaje da želi da preispita i sebe i da čuje druge.

“Što se tiče tih ‘fantastičnih’ reformi na Kosovu, one su posebno ‘vidljive’ u Kačaniku, Štimlju …. I predlažem svima da odu tamo i da vide kako te reforme funkcionšu”, rekao je Vučić, aludirajući takođe na Masovu izjavu.

Loazo: Priština da ukine takse

Na zajedničkoj pres-konferenciji, francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo rekla je da Priština treba bez odlaganja da ukine takse od 100 odsto na srpsku robu, jer su one kontraproduktivne i štete dijalogu.

Istakla je da Francuska, bez ikakve dileme, podržava evropski put Srbije.

“Nismo ovde da odlučujemo umesto Beograda i Prištine. To oni treba zajedno da izgrade, ali da bi došli do sporazma, obe strane moraju da se uzdrže od poteza koji nisu konstruktivni. Priština treba bez odlaganja da ukine namet od 100 odsto na srpsku robu, jer je to kontraproduktivno, šteti i onemogućava dijalog i normalziaciju odnosa u razgovoru dve strane”, rekla je Loazo.

Poručila je da će Francuska uvek podržavati put ka traženju zadovoljavajućeg rešenja u odnosima Beograda i Prištine, prihvatljivim za obe strane.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još