• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Priština ne želi normalizaciju odnosa, dok Srbija čini sve da sačuva mir

Potezi Prištine govore o suštinskom karakteru njihove politike, kao i o tome da oni zapravo suštinsku normalizaciju odnosa ne žele, rekao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

– Zbog ponašanja Ramuša Haradinaja, danas najviše razloga za brigu imaju imaju sami Albanci, a Srbi na KiM su juče bili veoma ohrabreni, porukama predsednika Vučića koji je više puta nedvosmisleno poručio da Srbija neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje njihove bezbednosti – rekao je Đurić.

Kako kaže, predsednik je poručio da Srbija radi i da će učini da sačuva mir, ali da nikome neće dozvoliti ugrožavanje bezbednosti našeg naroda.

– Za njih je mnogo bitna činjenica da Srbija stoji iza njih, i kada znaju da iza njih stoji ozbiljna državna politika, to njima mnogo znači – rekao je Đurić.

Komentarišući potez Veseljija, koji je pozvao zemlje regiona da se udruže protiv Srbije, Đurić je rekao da to više govori o suštinskom karakteru njihove politike i da oni zapravo suštinsku normalizaciju odnosa ne žele.

– Srbija želi nešto sasvim drugačije, i jako je dobro što smo mogli da čujemo i od država u region da one ne podržavaju i ne prihvataju ovakva rešenja. Poruke koje smo dobili iz regiona pokazuju da normalan način razmišljanja ipak ostaje dominantan, uprkos svim pritiscima – rekao je Đurić.

Đurić je istekao da je ova Vlada uradila više u zaštiti srpskih i nacionalnih i državnih interesa na KiM, nego što je urađeno u period od 1999.

– Zahvaljujući zalaganju i predsednika Vučića i premijerke Brnabić, došli smo u situaciju da je 13 država povuklo svoja priznanja nezavisnosti KiM. To je nešto što je nedvosmislen rezultat. Zatim, zaustavljen je pokušaj Prištine da postane član UNESKO-a, kao i Interpola. Na svim međunarodnim forumima sa najznačajnijim svetskim državnicima, predočavali smo i predočavamo da je jedino moguće rešenje kompromis – rekao je Đurić.

Đurič ističe da danas nakon šest, sedam godina ozbiljne, naporne, teške i mukotrpne borbe, možemo da istaknemo, kako kaže, da čak i kod najsuprostavljenijih strana postoji ideja postizanja kompromisa.

Izvor: Pink

Comments

Pročitaj još