“Do dogovora s Prištinom neće doći, jer oni to ne žele”

Beograd — Do dogovora s Prištinom neće doći, jer Albanci to ne žele, ocenio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je za bijeljinsku televiziju BN sinoć rekao da razgraničenje Kosova nije ideja od juče, da se o tome priča godinama unazad i da je Srbija 2005. godine imala ponudu od međunarodne zajednice za podelu Kosova.

“Treba voditi mudru politiku. Siguran sam da to Priština neće prihvatiti, ali oni će biti odgovorni”, kaže Dačić i dodaje da se SAD najviše zalažu za postizanje nekog dogovora. On je dodao da oni to čine zato što su videli da stvar nije završena.

“I danas pričaju da je 116 zemalja priznalo Kosovo, što je laž. Cela ta tvorevina zasnovana je na lažima i zločinima”, ističe Dačić. “Nemačka i Velika Britanija nagovaraju (kosovskog premijera Ramuša) Haradinaja da ne ukine takse na robu iz Srbije i Crne Gore”, kaže Dačić, naglašavajuci da je na sceni zamena uloga.

“Neko misli da je Haradinaj hrabar, a oni ništa ne rade bez spoljne podrške. U ovom slučaju, Amerika im izmiče tlo ispod nogu i okreću se drugima. Amerika neće da dozvoli da Srbija bude konstruktivna, a da Kosovo bude loše, jer to ruši njihovu koncepciju”, navodi Dačić.

On je kazao i da je Balkan uvek bio bure baruta, ali da je neko sa strane stalno potpaljivao fitilj.

“Kad se neko iz Bosne i Hercegovine sretne u Sidneju ili Njujorku, tada smo kao braća rodjena, a ovamo ratujemo. Treba da bude obrnuto, da radimo za zajednicke interese”, kazao je Dačić, objavljeno je na sajtu BN televizije.

“Ako (predsednik Turske Tajip Redžep) Erdogan kaže da je njihova ‘žila kucavica’ u Sarajevu, ja isto tako kažem da je naša žila kucavica u Banjaluci ili Bijeljini, ne vidim u čemu je problem”, rekao je Dačić.

Srbija bi trebalo da uči od Hrvata i Slovenaca koji su raspad Jugoslavije iskoristili za svoje interese. “Mi Srbi volimo da pričamo, a da ništa ne radimo”, kaže Dačić. “Ćutite i radite, zato treba da imamo plan. Onaj ko se busa u prsa neće nikad ništa da uradi”, poručio je šef srpske diplomatije.

 

Izvor B92

Comments