• Početna>
  • Vesti>

“Guslarsko veče” i izložba eksponata privatne kolekcije “Vasileus”

U okviru  “Etno festivala mladih stvaralaca”večeras je na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici održano tradicionalno “Guslarsko veče” u organizaciji Udruženja guslara, zdravičara i epskih pesnika “Banović Strahinja”, i otvorena je izložba rukotvorina i starih predmeta privatne kolekcije “Vasileus.

Ovogodišnja manifestacija je ujedno i humanitarnog karaktera, u cilju prikupljanja novčanih sredstava  za lečenje Dragana Tripkovića iz Plemetine, kojem je hitno potrebna transplantacija bubrega.

Sekretar Udruženja “Banović Strahinja” Stanko Adžić  kaže da je povod večerašnjeg okupljanja deseta, jubilarna slava ovog udruženja.

“Želeli smo našim sugrađanima i građanima severa Kosova i šire približimo očuvanje tradicije, a gusle svakako jesu deo toga. Ovo je ujedno i povod da se ukaže na to da su gusle upisane na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije” – rekao je Adžić.

Glavni gosti večeri bili su članovi Udruženja guslara “Vojvoda Mina Radović” iz Podgorice, sa kojim su se pobratimili 2015. godine.

Od tada, ova dva udruženja se međusobno posećuju, prevashodno na dan Svetog Save II, na KiM, i na dan Svetog Vasilija Ostroškog, u Crnoj Gori.

Jedan od učesnika “Guslarske večeri” Zoran Plemić iz Sarajeva , kaže da će nakon Gračanice i Kosovske Mitrovice održati i nekoliko koncerata u istočnom Sarajevu u cilju podrške humanitrnoj akciji “Neka život pobedi”, za pomoć  Draganu Tripkoviću iz Plemetine.

“Sve što je srpsko mi gajimo i poštujemo, tu je epsko stvaralaštvo  i tradicija, posebno ona koju Kosovo ima i uvek nam je drago doći i podržati naš pravoslavni, hrišćanski narod” – rekao je Plemić.

U okviru festivala, u holu Fakulteta tehničkih nauka otvorena je izložba privatne kolekcije “Vasileus”.

Vasilije Manitašević objasnio je da je izložba deo porodične kolekcije eksponata koje je njegov otac prikupljao preko četiri decenije.

“Kolekcija broji preko 300 eksponata, ovde je izložen samo jedan njen mali deo. Kolekcija se sastoji iz upotrebnih predmeta, oružja, tkanina i nakita” – rekao je Manitašević.

On je dodao da imaju u planu otvaranje muzeja u porodičnoj kući u Velikoj Hoči, gde bi bili izloženi svi prikupljeni eksponati.

Večerašnjem festivalu prisustvovao je i Andrej Lisovoj, šef Ruske kancelarije u Prištini.

On je istakao da Srbi moraju uvek postojati na Kosovu, i da je poštovanje tradicije vrlo važno, kako za Srbe, tako i za Ruse koji, kako je rekao, na Kosovu imaju bratski narod, i ljude sa tradicijom koja je slična njihovoj.

“Za mene je ovo vrlo interesantno i vidimo da vi tu u srpskom delu Kosova imate mogućnost da sačuvate svoju tradiciju i kulturu, materijalnu i nematerijalnu. Srbi na Kosovu imaju svoju istoriju, tradiciju koju mogu da nastave mnoge generacije” – rekao je Lisovoj.

Pored guslara, ovu manifestaciju, prigodnim programom, upotpunili su članovi crkvenog hora “Branislav Nušić” i učenici Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas” iz Kosovske Mitrovice.

Suorganizator festivala je NVO “Humani centar Mitrovica”.

Veroljub Petronić iz “Humanog centra Mitrovica” objašnjava da je cilj organizovanja jedne ovakve manifestacije očuvanje tradicije, kulturne baštine, običaja i etno instrumenata.

On je pozvao predstavnike svih institucija, odgovorne za zaštitu kulturne baštine, da prepoznaju i  podrže bilo koju organizaciju koja skreće pažnju na zaštitu kulture.

”Etno festival mladih stvaralaca” održan je juče u Domu kulture ”Gračanica”.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još