• Početna>
  • Vesti>

Dačić: SAD više od drugih zainteresovane za kompromis

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da nije iznenađen time što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc iskoristio susret sa predsednikom SAD Donaldom Trampom da govori o Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su SAD više nego neki drugi partneri zainteresovane da dođe do trajnog rešenja za KiM, što je u vezi sa promenom njihovog stava i ogleda se u tome što to više nije zatvoreno pitanje.

Ministar ukazuje da se traži kompromis i da bi svaki dogovor i za SAD bio politički plus. S druge strane, kaže da se Austrija izjasnila da podržava kompromisno rešenje iako nisu oduševljeni nekim idejama, ali su rekli da će ih podržati ako budu prihvatljive za obe strane.

Dačić je, tri meseca nakon što su uvedene takse za srpsku robu na KiM, upitao da li su sve evropske zemlje zainteresovane da one budu ukinute.

Kaže da postoji opstrukcija pojedinih evropskih zemalja koje nisu zainteresovane da se to reši do kraja maja zbog evropskih izbora, ali i nekih drugih zemalja koje nisu vodeće u dijalogu.

Na novinarsko pitanje da li je reč o Velikoj Britaniji i Nemačkoj, Dačić je rekao da bi mogao da kaže da je reč i o jednima i o drugima, ali da ima još nekih zemalja koje nemaju toliki uticaj.

Govoreći o ideji razgraničenja, ministar je napomenuo da je Beograd ušao u dijalog sa jasnom pozicijom da je Kosovo autonomija u okviru Srbije.

Dodaje da se Priština sada vraća na svoju platformu koja kaže da promena ustava ne dolazi u obzir, a to misli i stotinak zemalja koje ih priznaju.

“Nisam čuo drugu ideju osim razgraničenja”

Ivica Dačić poručuje da bi između te dve pozicije trebalo tražiti prostor za kompromis i kaže da su svi imali prostor u okviru unutrašnjeg dijaloga da iskažu svoje ideje, a on nije čuo ni jednu drugu ideju osim te.

“Ove dve opcije nisu prihvatljive za kompromis, nije izneta nijedna druga ideja”, naveo je Dačić i dodao da, kada je predsednik Vučić izneo ideju o razgraničenju, usledila je detonacija negativnih izjava.

Kaže da, i kada je on prekjuče to pomenuo, reagovali su Vuk Jeremić, Dveri, Sanda Rašković Ivić, Nenad Popović, ali je reagovao i Ramuš Haradinaj. Dačić smatra da to znači da je ta ideja nešto što Kosovu ne odgovara.

Govoreći o odnosu bivših vlasti prema pitanju Kosmeta, Dačić kaže da je Ustav donet 2006. godine, a da je dve godine kasnije proglašena tzv. kosovska nezavisnost.

“A šta su oni preduzeli tada? Šta je ostalo iza te ekipe na vlasti, Tadića i Koštunice?”, upitao je Dačić.

Navodi da je Jeremić bio ministar spoljnih poslova i da su tada 84 zemlje priznale nezavisnost Kosova, da je kreirano pitanje Međunarodnom sudu pravde i da je usledio katastrofalan odgovor, da je dijalog prebačen u Brisel i da su ostali granični prelazi na Jarinju.

“Šta su nam ostavili? Ništa”, rekao je Dačić.

Šta ako neko napadne Srbe?

Upitao je šta bi se dogodilo ako neko napadne Srbe na KiM, i poručuje da je veoma važan odgovor na to pitanje. Smatra da ne treba širiti lažne slike i da je potrebno postići kompromis.

Navodi da je o razgraničenju govorio i Zoran Đinđić, ali da ga niko ne optužuje da je izdajnik.

“Ajde da se dogovorimo u skladu sa Rezolucijom 1244. Ako ne možemo, dajte da nađemo neki dogovor”, rekao je Dačić.

Ukazuje da su ranije postojali predlozi za podelu Kosova, ali da ih Srbija nije prihvatala i da to više niko ne nudi. Kaže da, ako oteraju Srbe, nećemo imati ni sever Kosova i to ljudi treba da znaju.

Još jednom ukazuje da će se narod, ako bude nekog sporazuma, o tome izjasniti na referendumu.

Komentarišući kritike ministra Nenada Popovića na ideju o razgraničenju, Dačić je upitao zašto on sedi u Vladi ako nije saglasan sa predlogom predsednika.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još