• Početna>
  • Vesti>

“Mogerini stala na stranu Beograda, izgubila kredibilitet”

Šef kabineta kosovskog premijera Avni Arifi, optužio je danas visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini, da se “prestrojila prema Beogradu” i da zahtevom Prištini da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, “uslovljava dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”.

Arifi je za portal “Gazeta Express” ocenio, da je takvim ponašanjem visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost “izgubila kredibilitet”.

“Stav visoke predstavnice EU, predstavlja loš presedan uslovljavanja dijaloga procesima koji nemaju nikakve veze sa dijalogom. Prestrojavanjem iza zahteva jedne strane, Federika Mogerini još više gubi kredibilitet”, ocenio je Arifi.

Navodeći da se pitanje taksi ne odnosi na dijalog, Arifi je pozvao visoku predstavnicu EU da omogući nastavak nove faze dijaloga.

“Vlada Kosova ne vidi da takse imaju veze sa dijalogom. Naprotiv, pozivamo gospođu Mogerini da kao posrednik omogući ostvarivanje nove faze dijaloga, sa nadom da će to dovesti do pravno obavezujućeg sporazuma”, kazao je šef kabineta kosovskog premijera.

Federika Mogerini je i juče posle sastanka ministara spoljnih poslova EU ponovila stav o obavezi ukidanja taksi, kao preduslova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još