• Početna>
  • Vesti>

Izložba fotografija i tribina povodom Sretenja u Šilovu

Dom kulture “Gračanica” i Kulturno – prosvetni centar “Božidar Mitrović Šandor” iz Šilova povodom Sretenja Dana državnosti Republike Srbije organizuju izložbu fotografija i tribinu “Uloga žrtve u formiranju državnosti i identiteta”.

Izložba fotografija “Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914 – 1918.”  će biti otvorena u Galeriji  kulturno–prosvetnog centra “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu u utorak 12. februara u 18:00 časova.

Tribina “Uloga žrtve u formiranju državnosti i identiteta” će biti održana u Kulturno – prosvetnom centru “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu u četvrtak 14. februara. 2019. godine u 18 časova.

Na tribini će učestvovati istoričari Jovan Aleksić i Aleksandar Gudžić

Izložba “Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914 – 1918.” je podeljena na dve celine. Prvi deo sadrži fotografije ratnog reportera Riste Marjanovića i Ratnog albuma 1914–1918. potpukovnika Andre Popovića koje prikazuju povlačenje kralja, vlade, vojske i naroda preko Kosova i Metohije.

Drugi deo izložbe sadrži fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata koji su rođeni na Kosovu i Metohiji ili su na “Putu patnje” kroz njega prolazili.

Neke od fotografija su prvi put objavljene i izložene.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još