Odalović: Poslata jednoglasna poruka Prištini o ukidanju taksi

Sa sednice Saveta bezbednosti UN poslato je nekoliko veoma važnih poruka, obezbeđen je kontinuitet izveštavanja i poslata jednoglasna poruka Prištini o ukudanju taksi, rekao je za RTS generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Iako ćemo u buduće imati manji broj sednica SB UN posvećenih Kosovu to će garantovati kontinuitet izveštavanja, rekao je gostujući u Dnevniku “RTS-a” Veljko Odalović.

“Bolje je da imamo kvartalno izveštavanje nego da zavisimo od predsedavajućeg da li će to pitanje staviti na dnevni red kao što je to bio slučaj tokom predsedavanja Velike Britanije. Ovo je veoma značajna mera jer imate konsenzus u UN gde se raspravlja o mestu gde je njihova misija”, rekao je Odalović.

Prema rečima Odalovića, sada imamo dosta razjašnjenu situaciju i potvrdu da je Srbija pokazala doslednost koja je i dovela do dobrih rezultata. Dok god imamo rezoluciju 1244 svaki dogovor Beograda i Prištine mora da dobije krajnji epilog u UN.

“Ovde su neke poruke koje su poslate jedinstvene pre svega kada je reč o jednostranim odlukama Prištine. Ako oni koji su kretori takve države ne odluče da ukinu takse, sednu za sto i daju šansu dijalogu onda će Priština ostati usamljena a SAD će biti te koje imaju najveću odgovornost da ih ubedi da povuku mere”, rekao je Odalović.

Izveštaji u UN su važni ne samo za Srbe već i za Albance, tvrdi Odalović.

“Mnogi Albanci ne znaju ono o čemu piše izveštaj, oni ne znaju pogubnost ovih taksi, ne znaju da se Srbi ne vraćaju, da postoje napadi na Srbe, ne znaju koja su ovlašćenja Unmikove administracije. Priština predstavlja da su oni tu sami, da su gospodari života i smrti i svih odluka a nisu. Dok god je rezolucije 1244 i dok god je mandat međunarodne zajednice oni imaju ograničena ovlašćenja i ograničene mandate i upravo je poziv SB UN da se dijalog nastavi, da se kroz izlaznu strategiju i implementaciju onoga što je zapisano u rezoluciji ide ka nekom rešenju koje će biti za dobrobit i kosovskih Albanaca i kosovskih Srba i što će staviti tačku na višedecenijske sukobe i nesuglasice”, zaključio je Odalović.

 

Izvor: RTS

Comments