Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta “Obe reke”

Gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić obećao je meštanima, koji već dva meseca protestuju zbog izgradnje mini-hidrocentrale, da će radovi biti potpuno obustavljeni, potvrdio je za “RTV Kim” Dobrivoje Stevanović, jedan od organizatora protesta.

Na današnjem protestu, u neposrednoj blizini izvođenja radova za izgradnju mini-hidrocentrale, meštanima su preneti detalji sa jučerašnjeg sastanka sa predsednikom opštine Bratislavom Nikolićem.

“Mi smo juče imali konstruktivni sastanak sa gradonačelnikom opštine Štrpce Bratislavom Nikolićem i on nam je dao maksimalnu podršku i obećanje da će za 48 sati biti sklonjen bager koji je postavljen na mestu “Obe reke””, kaže za “RTV Kim” Dobrivoje Stevanović.

Sledeći korak je, kako ističe Stevanović, da Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje poništi odluku o izgradnji mini-hidrocentrale i time spreči ugrožavanje reka Kaluđerke i Bolovanke.

“Izgradnjom ove mini-hidrocentrale se jasno krši Zakon o vodama Kosova i o nacionalnom parku”, ističe Dobrivoje Stevanović.

Glavni razlog za zabrinutost ovih meštana je da će ostati bez pijaće vode.

“Mi i danas imamo probleme sa pijaćom vodom, a bez reke ćemo potpuno ostati bez vode. I sada imamo restrikcije u korišćenju pijaće vode i ona nije bakteriološki ispravna”, upozorava Stevanović.

Ističe da se pijaća voda direktno uzima iz reke jer, kako kaže, u izvoru nema dovoljne količina vode.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još