U EU Info centru priređen “muzički paprikaš”

U sasvim solidno popunjenom EU Info centru u Kosovskoj Mitrovici, sinoć je održano džez veče, u izvođenju Ivan Aleksijević tria.

Jedni od najtalentovanijih domaćih džez interpretatora, Ivan Aleksijević – klavir, Miodrag Radović – bubnjevi i Milan Pavković – kontrabas, u jednoiposatnom izvođenju, nizali su razne popularne kompozicije i na taj način ljubiteljima ovog muzičkog žanra priredili ugodno veče.

Ovaj trio, kroz intimnu atmosferu, neposredan pristup, obraćanje publici između numera, na način svojstven džez nastupima, doprineli su da se oko pedesetak ljudi oseća ležerno.

A publika je bila raznovrsna, slobodno se može reći uzrasta “od sedam do 77”.

Ivan Aleksijević, poznat u muzičkim i džez krugovima kao Pančevac, dugogodišnji je aktuelni pijanista čuvenog Big benda Radio Televizije Srbije. Jedan je od pet najznačajnijih srpskih džez klavirskih instrumentalista. Sarađivao je sa mnogim istaknutim muzičarima kako domaće, tako i scene u regionu.

Ovdašnja publika već je bila u prilici da upozna ovog pijanistu. Gostovao je u okviru “North City Jazz & Blues” festivala. U nekoliko navrata, nastupio je sa Big bendom Radio Televizije Srbije, zatim sa Stjepkom Gutom, proslavljenim solistom na trubi, a imao je i ,kako kaže, zadovoljstvo da ovde gostuje i sa Rambom Amadeusom.

Sve to je doprinelo i da upozna vrsne muzičare sa ovih prostora, ali i da stekne nova prijateljstva. Među njima se posebno izdvajaju Petar Rakić i Miško Radović. Neizostavno je i prijateljstvo sa Mikanom Zlatkovićem, vrsnim džez pijanistom iz Prištine, koji sada živi u Kaliforniji.

Zajedno svirajući džem-sešne (jam session) u okviru mitrovičkog džez i bluz festivala, rodila se ideja da Miško i Ivan organizuju mini-koncert za ovdašnju publiku. To se sinoć i ostvarilo. Ovom dvojcu, pridružio se i treći član Milan Pavković – kontrabasista, koji je takođe član Big benda Radio Televizije Srbije.

Ivan Aleksijević kaže, da u našem gradu vrlo rado nastupa i da je publika u Mitrovici specifična.

“Specifična je zato što se ne očekuje da taj broj stanovnika ima toliko interesenata i onda je to uvek meni bilo onako fascinantno. Uvek se ovde lepo provedem i ispričam i zasviram sa kolegama – sa gospodinom Rakićem i Radovićem i tako… Uvek je nekako fino da nastupam ovde.”

Mišljenja je da i pored velike količine drugih žanrova, džez ipak uspeva da opstaje na srpskoj sceni i da mladi imaju sluha za ovu vrstu muzike.

“Jako puno ima mladih i divnih muzičara koji imaju svoje bendove i projekte i sjajni su solisti. To je sad već generacija koja je ili studirala u inostranstvu, pa se vratila, a poslednjih pet godina imamo i džez odsek na Muzičkoj akademiji i to je onako promenilo scenu na bolje. Dosta ima dobrih saksofonista, trombonista, imamo odlične mlade aranžere. Uglavnom, scena je dobra” zaključuje Ivan.

Milan Milosavljević ispred EU ICC kaže da ovaj centar nastoji da promoviše džez kulturu, budući da je EU jedan od glavnih donatora “North City Jazz & Blues” festivala i da će se uvek potruditi da nađu način da podrže ovakav vid zabave.

“Naši sugrađani ovde imaju priliku da čuju jedne od naših najtalentovanijih umetnika u intimnom okruženju, koji na pravi način uz neposrednu komunikaciju publike i izvođača promovišu duh Mitrovice. Miško Radović je prijatelj našeg centra i mi sarađujemo sa svim tim ljudima, Petrom Rakićem i sa Muzičkom školom i sa ostalim muzičarima iz grada. Upravo ovo je cilj da promovišemo naše mlade talente i uspešne umetnike i muzičare koje Kosovska Mitrovica ima.”

 

Izvor: Radio Kontakt plus

 

Comments

Pročitaj još