EU: Nema vremena za gubljenje, dijalog se mora nastaviti

EU je spremna da se što je pre moguće nastavi dijalog o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu u dijalogu Beograda i Prištine i u tom se cilju paralelno radi i na ukidanju taksi i na nastavku dijaloga, saznaje “Tanjug” u Briselu.

“EU paralelno radi na, kako pitanju taksi, tako i na spremnosti da se što pre nastavi rad na pravnoobavezujućem sporazumu. Momentum postoji, važna je politička volja sa obe strane”, navode evropski diplomatski izvori za “Tanjug”.

U Briselu napominju da su u toku kontakti i sa Beogradom i sa Prištinom. I dok iz EU poručuju da su svesni da prištinske takse na robu iz Srbije limitiraju nastavak dijaloga, za sada nema odgovora na pitanje “Tanjuga” da li Brisel vidi i jednostrano usvajanje statuta Trepče kao mogući novi “kamen spoticanja” u cilju nastavka dijaloga dve strane.

Prištinska strana je još pre dve godine odbacili mogućnost da se o konfiskaciji rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata “Trepča”, koji su oni proglasili “kosovskom imovinom”, razgovara u okviru dijaloga u Briselu, tvrdeći da je to “gotova stvar”.

U EU naglašavaju da su oni kao posrednici u dijalogu “spremni da rade onoliko brzo koliko se Beograd i Priština dogovore”, ali i da “poguraju” aktere kako bi ponovo seli za sto.

“U razgovoru sa predsednikom Hašimom Tačijem ponovila sam da takse moraju da budu povučene kako bi dijalog bio nastavljen što pre. Normalizacija odnosa je od ključnog značaja sa Kosovo, Srbiju, Zapadni Balkan i EU. Nema više vremena za gubljenje”, poručila je 1. februara šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, koji je direktno uključen u razgovore o ukadanju prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije, kaže da se nada “obnovi pozitivne dinamike i ponovnom pokretanju dijaloga Beograda i Prištine”.

I Federika Mogerini i Johanes Han smatraju da još ima vremena da se iskoristi “momentum” i da se postigne pravnoobavezujući sporazum između Beograda i Prištine tokom mandata ove Komisije, koji ističe u novembru ove godine.

I dok, zvanično, u EU kažu da još nemaju konkretan datum za mogući nastavak dijaloga Beograda i Prištine, nezvanično se navodi da je Brisel spreman da organizije sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u danima koji slede.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments