• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Sporazum sa Prištinom postići što pre, za vreme Trampove administracije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine treba što pre postići trajno rešenje, jer bi moglo da dođe do promena u međunarodnim odnosima.

“Potrebno je ubrzati dijalog, postići trajno rešenje, ne gubiti vreme, za srpske interese je dobro da se taj proces što pre završi, jer se međunarodni odnosi mogu promeniti”, rekao je Dačić na konferenciji za medije sa premijerom Dominike Ruzveltom Skeritom.

Dačić je naveo, da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa prva američka administracija, koja je otvorila vrata mogućnosti da se dođe do kompromisa Beograda i Prištine.

“Neke ranije, a možda i neka buduća, imaće stav da je kompromis samo priznanje nezavisnosti Kosova”, kazao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini podržava traženje kompromisa i da će posle nje “možda doći neko drugi ko neće biti naklonjen tome”.

On je rekao da je potrebno postići dogovor u narednih godinu ili dve, i dodao da će se do sporazuma, ako ne bude postignut u tom periodu, teško doći ikada posle.

Ocenio je da je za to neophodna politička stabilnost u Srbiji i kritikovao opoziciju zbog toga kako se odnosi “prema državotvornim pitanjima”.

Dačić je rekao da je Srbiji potreban konsenzus oko Kosova, kakav postoji među Albancima, i dodao da je nezadovoljan što opozicija najavljuje da će im glavna aktivnost biti spoljnopolitička.

“To znači da će oni u Briselu da pričaju verovatno da je u Srbiji diktatura, da u Srbiji nema ljudskih prava, da je Srbija faktor nestabilnosti i izazivanja konflikata sa susedima. To je isto kao što pričaju naši neprijatelji”, kazao je Dačić.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još