Usvojen Zakon o platama u javnom sektoru na Kosovu

Kosovska Skupština nastavila je danas sa radom. Iako najavljena u 10 sati, sednica je počela sat vremena kasnije, a pred poslanicima se našlo devet tačaka dnevnog reda. Zasedanje još uvek nije završeno. Usvojen je Zakon o platama u javnom sektoru, zakon o javnim funkcionerima, a očekuje se i usvajanje budžeta za 2019. godinu. Pred poslanicima je i Nacrt zakona o Trepči.

Sednici kosovske Skupštine prisustvuje 86 poslanika, među kojima je u jednom delu sednice bio i poslanik Samostalno liberalne stranke Slobodan Petrović, ali ne i poslanici Srpske liste.

Rasprave nisu izostale, ali su poslanici usvojili Nacrt zakona o reformi javne uprave i nezavisnih agencija. Ministar javne uprave Mahir Jagdžilar je obrazložio izmene zakona i pozvao poslanike da glasaju za 65 amandmana koje je usvojila nadležna komisija.

“Ova tri zakona, kao zakonski paket, zakon o organizaciji državne administracije, zakon o javnim službenicima i plata u javnom sektoru su od značaja za sprovođenje reforma u javnoj upravi. Pozivam da usvojite amandmane civilne komisije, kako bi zakoni bili sprovodljivi, u cilju što bolje, javne administracije”, poručio je Jagdžilar.

Zatim je usvojen i Nacrt zakona o javnim funkcionerima.

U toku treće tačke dnevnog reda kada se razmatrao Nacrt zakona o platama u javnom sektoru, došlo je do prekida prevođenja na srpski jezik, uz obrazloženje da u sali nema predstavnika Srba. Nakon kraće pauze, prevod je ponovo počeo.

Poslanici su raspravljali i o Zakonu o RTK, nakon čijeg usvajanja je ovaj medij postao državni servis.

Usvajanjem Zakona o RTK, Kosovo postaje jedina država u Evropi, koja ima za cilj da kontroliše jedini javni medij RTK putem finansijske kontrole.

“RTK mora biti javna institucija, a ne državna”, poručio je šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići.

Pre početka sednice, iz Demokratskog saveza Kosova poručili su da ostaju pri stavu da neće glasati za budžet Kosova.

Posle višečasovne rasprave, Usvojen je i Nacrt zakona o platama u javnom sektoru. Predlogom zakona o budžetu za 2019. godinu predviđena je raspodela sredstava u iznosu od 2,3 milijarde evra, kako je usvojeno i u prvom čitanju u kosovskoj Skupštini.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK

Comments

Pročitaj još