Veselji: Ako partnerstvo sa SAD bude narušeno, koalicija pada

Predsednik parlamenta i lider DPK, najuticajnije članice vladajuće koalicije, Kadri Veselji, izjavio je danas da će odmah napustiti tu poziciju, ako bude narušeno partnerstvo sa SAD, zbog odbijanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da suspenduje takse nametnute Srbiji i BiH, prenela je prištinska “Bota sot”.

„Onog dana kada partnerstvo sa SAD bude narušeno, koalicija ć se raspasti, a ja ću napustiti poziciju predsednika parlamenta. Otići ću i niko neće moći da me zaustvi. Govorimo o partnerstvu koje je od vitalnog značaja za Kosovo. Nezavisna i suverena država može imati samo koristi od SAD. Ovo je moj konačni odgovor“, poručio je Veselji.

Aktivnost političkih i institucionalnih lidera u Prištini je danas utihnula u odnosu na prethodne dane, a njihove izjave su ostale nepromenjene.

Haradinaj je na komemoraciji povodom 575 godina od smrti Skenderbega ponovio da vladina mera prema Srbiji i BiH neće biti suspendovana, kao i da ona nije uperena protiv SAD, već protiv Srbije i Rusije.

Ministar Palj Ljekaj je, reagujući na Veseljiviju izjavu, rekao da „žali one koji dovode u pitanje partnerstvo Prištine sa SAD“.

Analitičar Haki Abazi povodom aktuelne situacije kaže da se zna da je Hašim Tačim „zmija“, a da je u međuvremenu Veselji postao „lisica“.

Tačija i Veseljija, Abazi optužuje da su odgovorni za stvorenu atmosferu, kako je rekao, „propasti države“.

Pritom, navodi se, on podseća da su i Tači i Veselji svojevremeno hteli da ponište odluku parlamenta o formiranju Sepcijalnog suda, uprkos tada žestom američkom protivljenju.

SAD su taj pokušaj ukidanja te odluke nazvale „zabijanje noža u leđa“.

„Ako je Tači zmija, Veseli je lisica. Obojica su stvorila ovu zagrobnu atmosferu u kosovskoj politici i pre potonuća države Kosovo. Skrivanje iza prijateljstva sa SAD je neodgovorno i nedopustivo“, rekao je Abazi.

Prema njegovim rečima, „njihova igra je tako prljava i sve je to spektakl“.

„U njihovim izjavama nema iskrenosti, Veselji je licemer koji nije svestan siromašnih… Njihova igra je toliko prljava da se samo politički naivni upuštaju u tu igru. Ono što se dešava je novi talas drama i spektakla koji su doveli do napetosti, jer se otkrivaju zaostali milioni beneficija za članove porodice, poljoprivrednike, političare, masovnu korupciju i pokušaji kupovine novinara i blogera za pokrivanje svih kriminalnih radnji u privredi“, naveo je Abazi.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments