• Početna>
  • Vesti>

Protest protiv aneksije Severne MItrovice: Ovo nije politički skup, ovo je borba za naše bolje sutra

Pod nazivom “Protest protiv aneksije Severne Mitrovice” danas je u Kosovskoj Mitrovici ispred zgrade Euleksa održan miran protest građana kom su prisustvovali politički i institucionalni  predstavnici Srba.

Obraćajući se okupljenim građanima, predsednik Srpske liste Goran Rakić  rekao je da to nije politički skup, već “borba za naše bolje sutra”.

“Juče takse, danas aneksilja ili u prevodu okupacija Kosovske Mitrovice, pa Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka. Sutra, okupacija Trepče. Pokušavaju da nas uvere da ujedinjenjem Mitrovice žele da nas ekonomski razviju. To je laž, gospodo iz Prištine” rekao je Rakić.

Rakić je ukazao na opasnost sprovođenja odluke prištinskih vlasti o izmeni Statuta RHMK “Trepča”.

“ Sutra će takođe izvršiti možda politički, možda pravni a možda I fizički napad na Trepču. Promeniće Statut i neće dozvoliti da naši radnici, naša deca, majke, očevi  imaju elementarne uslove za život.  Neće im dozvoliti da imaju platu . Mi im to nećemo dozvoliti. Ostajemo ovde na braniku otadžbine” naglasio je Rakić i dodao da je celo građanstvo na KiM dobilo čvrste garancije da će država Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić biti uz srpski narod.

Predstavnica RHMK  “Trepča” Nevenka Vukčević ukazala je da se predstavnici Prištine spremaju za usvajanje Statuta o novoj Trepči, te da taj dokument neće doneti ništa dobro ni za Albance ni za Srbe.

“Hoće pravo upravljanja nad severom i da do kraja unište ono što uspešno radi. Oni koji ne znaju da uvedu red u svojoj kući, hoće to da rade u tuđoj. E, pa ne damo. Nismo spremni da učestvujemo u ekonomskom samoubistvu”, rekla je Vukčevićeva.

Okupljenima se obratio i Milan Ivanović, direktor KBC Kosovska Mitrovica i poručio da je ovo miran građanski protest.

“Protesti u Kosovskoj Mitrovici su borba za život i zato ćemo nastaviti da se borimo protiv albanskog nasilja, hegemonije, pokušaja da nam se sva ta prava oduzmu, pokušaja da se institucije države Srbije oduzmu, da se etnički očiste i ovi prostori, protiv sve otvorenijih postupaka i najava o zauzimanju severne Mitrovice u kojoj žive Srbi. Nećemo im to dozvoliti i branićemo se svim legitimnim sredstvim” istakao je Ivanović.

Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić je istakao da se samo jedinstvom, radom, trudom upornošću i uz pomoć i podršku države Srbije mogu prevazići najveći problemi.

“Posebno smo ponosni na naše studente koji su mirnom i dostojanstvenom borbom za svoja prava pokazali da smo narod ne veliki po broju, ali veliki po svojim delima. Univerzitet koji ima takve studente ne treba da brine za svoju budućnost”, rekao je Grbić.

Srbi su se danas okupili, kako je naglasio, da bi podsetili celokupnu međunarodnu zajednicu da su obespravljeni i da su im ugrožena elementarna ljudska prava, ali i da bi aneksijom severne Kosovske Mitrovice pored prava bio ugrožen i opstanak.

Student prorektor Nemanja Biševac ukazao je da najavljena aneksija severne Mitrovice predstavlja više nego veliki povod za sabiranje Srba i drugih manjina na KiM.

“Sabiranje, ne deljenje kao što pokušavaju da nas dele. Mi studenti stojimo ujedinjeni u interesima naše majke Srbije. Mi koji olovkom i hartijom branimo tekovine civilizovanog društva, zahtevamo od međunarodne zajednice da spreči novo kršenje mira u zaštiti tekovine Briselskog sporazuma”, istakao je Biševac.

Nakon protesta, građani su sa transparentima prošetali do glavnog ibarskog mosta.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još