Lukaševič: Kosovo tačka nestabilnosti

Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič izjavio je da su vlasti u Prištini odlučile da zaoštre kosovsku krizu, kao i da Kosovo postaje tačka nestabilnosti.

Lukaševič je upozorio da posmatračka misija OEBS-a vrlo jasno ukazuje da Kosovo sve više postaje tačka nestabilnosti, izvor konfliktnog potencijala u regionu.

“Vlasti u Prištini vode politiku zaoštravanja kosovske krize, što preti eskalacijom nasilja i rata na Zapadnom Balkanu”, izjavio je Lukaševič, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, postoje znaci i da se rukovodstvo iz Prištine otrglo kontroli zapadnih zemalja.

“Postoji sve više znakova da se kosovsko-albansko rukovodstvo pokrajine, 20 godina nakon varvarskog bombardovanja Jugoslavije i deset godina jednostrane ‘nezavisnosti’, u potpunosti otrglo kontroli onih zapadnih država koje su tu ‘samostalnost’ projektovale”, rekao je Lukaševič na sednici stalnog saveta OEBS-a.

Lukaševič je naglasio da je samo od oktobra do decembra 2018. godine Priština napravila celu seriju provokacija Srbije i Srba koji tamo žive.

“Takozvana vlada Kosova je 22. novembra, kršeći obaveze iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, objavila o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u visini od 100 odsto. Mere su još uvek na snazi. Na pozive SAD i EU da se ukinu, Priština jednostavno ne obraća pažnju”, dodao je stalni predstavnik.

Lukaševič kaže i da nema garancija da oružane formacije Kosova, koje se, kako je naglasio, sastoje od terorista OVK, neće biti upotrebljene protiv srpskog naroda na severu pokrajine.

“Uz podršku SAD i čitavog niza država članica NATO-a već se forsirano vodi priprema vojnika, rastu isporuke oružja i tehnike. Garancije da tzv. oružane snage Kosova, sastavljene od terorista OVK, neće u budućnosti biti upotrebljene protiv srpskog naroda na severu pokrajine – ne daje niko”, rekao je Lukaševič na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču, prenosi Tas.

Lukaševič ukazuje i na krah posredničkih napora EU u dijalogu Beograda i Prištine.

“Pravi primer je to što već šestu godinu nema ništa od realizacije ključne tačke Briselskog sporazuma – formiranja Zajednice srpskih opština”, kaže Lukaševič.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još