Ljajmi: Nijedan kosovski zvaničnik neće dobiti vizu SAD

SAD neće odobriti vizu nijednom kosovskom zvaničniku posle odbijanja Prištine da ukine ili suspenduje takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, piše portal “lajmi.net”.

Po navodima portala, Vašington je time počeo da primenjuje konkretne mere prema zvaničnicima Kosova posle odluke Vlade i premijera Ramuša Haradinaja da takse i dalje ostaju na snazi. Analitičar Arton Demhasaj ocenio je da se radi o pritisku da se ubedi Vlada Kosova da donese odluku o ukidanju ili suspenziji takse.

Nije siguran dokle će Vlada Kosova moći da se suprostavlja zahtevima SAD i EU, kaže on.

“Videli smo da Vlada Kosova ostaje odlučna i videćemo do kada će to trajati, kako će reagovati na pritiske SAD ili EU”, kazao je Demhasaj.

On je ocenio da su SAD pitanje taksi shvatile “vrlo ozbiljno” i dodao da su moguće i druge teže sankcije Vašingtona prema institucijama Kosova.

SAD su od Kosova zahtevale suspenziju taksi kako bi se dala mogućnost nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dok je premijer Haradinaj odlučan da takse ne budu povučene bez garancija Vašingtona i Brisela da će rezultat konačnog sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, biti priznanje nezavisnosti Kosova.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta / Ljajmi

Comments