• Početna>
  • Vesti>

Mitrovački đaci slave Svetog Savu: Da budemo pravi Svetosavci

Sve obrazovne ustanove na području Kosovske Mitrovice obeležile su danas Savindan, krsnu slavu đaka i prosvetara.

Ove godine domaćin slave je PU „Danica Jaramaz“  gde je ovim povodom nakon rezanja slavskog kolača održan i prigodan program inspirisan likom i životom najvećeg srpskog prosvetitelja, Svetog Save.

Direktorica PU “Danica Jaramaz” Gorica Marinković  čestitala je kolegama i mališanima školsku slavu i podsetila da nam je svima dužnost da sledimo put Svetog Save.

“Pripala mi je čast da po prvi put u našpoj ustanovi počinjemo obeležavanje Sv.Save. Sv. Sava je naš zaštitnik i mi treba da sledimo njegov put.Drago mi je da karika tog puta počinje upravo iz našeg vrtića, zajedno sa našom decom , našim radnicima i vaspitačima” rekla  je Marinković.

Predsenik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da je  veoma važno što nakon pola veka PU „Danica Jaramaz“ počinje da obeležava praznik Svetog Save,  slavu đaka i prosvetnih radnika.

„Posle 50 godina ponovo krećemo putem koji je nas definisao, to je svetosavski put  i sa koga nećemo skrenuti“ poručio je Spirić čestitajući slavu vaspitačima i rukovodstvu ove ustanove i dodao da  je veoma važno sačuvati svaku srpsku  instituciju na području grada.

Rezanje kolača sa prigodnim programom danas je organizovano i u OŠ „Sveti Sava“.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ Milorad Jovanović  čestitao je slavu đacima ove,  ali i svih ostalih vaspitno-prosvetnih ustanova u Srbiji.

„Sve škole u ovoj poslednjoj nedelji januara, prave programe i slave svetosavsku nedelju. A mi koji sa ponosom nosimo njegovo ime, činimo to svakodnevno.  Naša deca, ovi Rastkovi stvaraoci pokazuju kako treba da se radi i oni sigurno jesu na Savinom putu“ rekao je Jovanović.

Arhijerejski namesnik kosovsko – mitrovački protojerej stavrofor Milija Arsović napomenuo je da ne treba  samo da se ponosimo imenom Sv.Save, već i da sledimo njegov put.

“Da budemo pravi Svetosavci, ne samo da se tako nazivamo, već da  vodimo put Hrista, put spasenja”  naglasio je protojerej Milija.

Školska slava obeležena je danas i u Srednjoj medicinskoj školi sa domom učenika  u Kosovoskoj Mitrovici. Pozdravljajući goste, direktorica ove ustanove Marina Biševac  je podsetila na dužnost obrazovnih radnika da svojim primerom ukažu  đacima na najveće svetosavske vrline – skromnst, pravdu, ljubav.

„Mi ćemo se i kao ustanova truditi da  opravdamo taj blagoslov koji nam je naš Svetitelj dao i hrlićemo i dalje za novim znanjima i novim uspesima.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić čestitao je slavu kolektivu i učenicima ove škole i najavio  otvaranje još dva smera u Medicinskoj školi .

 

Školska slava svečano je proslavljena i u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Kosovskoj Mitrovici kao i na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još