Rumunija ne veruje u ukidanje viza građanima Kosova

Pre svega kao promer navodi se uvođenje kaznenih nameta na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i namera da osnuju oružane snage Kosova.

Predstavljajući program svoje zemlje tokom polugodišnjeg predsedavanja Unijom, rumunski ministar inostranih poslova Teodor Melaskanuje ukazao da su mnoge članice EU zabrinute zbog postupaka prištinskih vlasti. “Takvi postupci stvaraju nove probleme umesto da se rešavaju postojeći”, rekao je on na skupu u jednom briselskom institutu.

Melaskanu je naveo da je Rumunija pozvala šefove diplomatija zapadnobalkanskih zemalja na sastanak Spoljnopolitičkog saveta EU 31. januara u Briselu.

“Ako tom prilikom bude saglasnosti u EU da se preduzmu koraci u pravcu ukidanja viza za stanovnike Kosova, Rumunija se neće isprečiti, ali sumnjam”, rekao je on.

Tokom predsedavanja EU, Rumunija će posebnu pažnju posvetiti podsticanju pristupa zapadnobalkanih država Uniji. Tako bi, kako je naglasio Melaskanu, Makedonija i Albanija trebalo da dobiju “zeleno svetlo” za početak pregovora krajem juna, a Srbija i Crna Gora da otvore nova poglavlja u predpristupnim pregovorima.

Od BiH se očekuje da reši svoja unutrašnja pitanja vezana za spremnost za početak pregovora.Šef rumunske diplomatije je zaključio da je ispunjavanje obećanja EU da će primiti zapadnobalkanske države u članstvo važno za “očuvanje njene verodostojnosti”, te da bi poseban podsticaj Uniji trebalo da bude da se pojavljuju “takmaci sa svojim modelima za integraciju regiona”.

 

Izvor: B92 / Beta

Comments