• Početna>
  • Vesti>

Tači: Podrška nije bezuslovna, vreme da se ispoštuju prijateljski saveti Amerike

„Prijateljstvo Kosova i SAD je trajno, ali američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako pravimo greške,“ poruka je kosovskog predsednika Hašima Tačija koja dolazi u jeku najava i medijskih natpisa o uslovljavanju Kosova od strane SAD-a da ukine takse, kao i mnogobrojnih izjava kosovskih zvaničnika o mogućnosti razmatranja te odluke. Tači je naznačio da aktuelna delovanja „državnih institucija Kosova“, američka vlada prati sa zabrinutošću, da je sad „vreme da se ispoštuju prijateljski saveti Amerike“, kao i da, „lična želja državnog lidera“, ne navodeći o kome je reč, ne sme da povredi „državni interes Kosova“.

Tači: „Ova situacija je za žaljenje“(otvara se u novom prozoru)

Tači u svojoj objavi na Fejsbuku podseća na to da „istorijski uspeh Kosova“ ne bi bio moguć bez pomoći SAD i drugih zapadnih saveznika, dodajući „za to moramo biti zahvalni zauvek“.

„Naše vrednosti i naša vizija su u saglasnosti sa američkim,“ ocenjuje, ali „trenutni razvoj događaja i delovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prati američka vlada“ što je situacija koja je za „žaljenje“.

„Dakle, sada je trenutak za poštovanje prijateljskih saveta Amerike koji imaju za cilj jačanje države Kosovo i umirivanje regiona,“ zaključuje.

Savez Kosova sa SAD-om važniji od interesa pojedinca

„Savez Kosova sa SAD-om i strateške ciljeve Kosova“ ocenjuje kao važnije od interesa bilo kog pojedinca ili „populističkog delovanja“, a dovođenje u pitanje odnosa sa SAD – ovog „svetog saveza“- predstavlja početak dovođenja u pitanje Kosova, smatra on.

„Lična želja bilo kog državnog lidera ne sme da ugrozi naš državni i strateški interes za Kosovo i šire,“ upozorava Tači, ali ne imenuje o kom lideru je reč.

Pored odnosa prema „prijateljskim savetima Amerike“, Tači kritikuje i odnos prema Evropskoj uniji nazvavši ga „arogantnim“.

„Takođe ni arogancija koja se pokazuje u odnosu sa Evropskom unijom ne služi na čast našoj državi, niti čini ponosnim naše saveznike i nas.“

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još