• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Srbija pouzdan partner Rusiji; Putin: Moskva deli zabrinutost zbog KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o svim temama društvenog života, Kosovu i Metohiji, unapređenju ekonomske saradnje.

Aleksandar Vučić je poručio da je Srbija pouzdan partner Rusiji, te da je tokom današnjih razgovora sa ruskim predsednikom postignut visok stepen saglasnosti o svim temama.

Predsednik Srbije dodao je da je sa Putinom razgovarao i o Kosovu i Metohiji, ističući da je Srbija spremna za razgovore i kompromise sa Albancima, ali da neće da pristane na poniženje.

“Mi ćemo istrajavati u tome ali ponavljam da nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju”, istakao je predsednik.

Putina je, kaže, obavestio o taksama koje su Albanci uveli protiv Srbije ali i o osnivanju tzv. vojske Kosova.

“Čini mi se da smo i po tom pitanju dobili podršku”, naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa Putinom koji se nalazi u poseti Srbiji.

Predsednik je rekao da je zadovoljan napretkom saradnje u svim oblastima.

“Nikada nismo potpisali toliko sporazuma, iz gotovo svih sfera, naša trgovinska razmena je porasla, naši ekonomski odnosi su sve bolji, razgovarali smo o svim poslovima koji su pred nama”, istakao je Vučić.

Napomenuo je da mu je čast što je ugostio Vladimira Vladimiroviča koji je, kaže, dokazani prijatelj Srbiji i njenog naroda.

Predsednik Srbije je dodao da će Rusija donirati još pet miliona evra za završetak radova na Hramu Svetom Save.

Napomenuo je da će ruska država Srbiji vratiti 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Putin: Rusija deli zabrinutost u vezi sa KiM

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da Moskva deli zabrinutost srpskog rukovodstva u vezi sa KiM, jer koraci koje je preduzela Priština u poslednje vreme mogu dovesti do destabilizacije Balkana.

“Ruski stav je poznat i slažemo se da je neophodno uzajamno prihvatljivo rešenje na osnovu Rezolucije UN 1244”, istakao je Putin na konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izrazio je žaljenje što su prištinske vlasti u proteklo vreme preduzele provokativne korake.

S tim u evzi je ocenio da je odluka o transformaciji KBS u vojsku kršenje Rezolucije 1244, koja je dopušta bilo kakvo formiranje vojske, osum prisustva vojnog kontingenta UN.

Zahvalio je predsedniku Vučiću na pozivu da poseti Srbiju, a svim na građanima na toplom prijemu koji su osetili svi članovi ruske delegacije.

Ukazao je da Rusija sa Srbijom održava stalne kontate i podsetio na prethodne susrete sa predsednikom Vučićem.

Ukazao je da su i na današnjem sastanku detaljno razmotrili kompleks bilateralnih osnosa i razmenili mišljenje o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Sa obe strane je potvrđena usmerenost za nastavak razvoja strateškog partnerstva koji je tradicionalan za naše zemlje i naše narode, rekao je Putin.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još