Drecun: Poseta Putina za dalje jačanje partnerstva

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da će najažnije pitanje tokom posete Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina biti problem Kosmeta.

 Milovan Drecun je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je veoma značajna podrška koju Rusija i predsednik Putin pružaju u sprečavanju daljeg napredovanja te samoproglašene države ka Ujedinjenim nacijama.

Drecun navodi da će predsednik Aleksandar Vučić informisati Putina o daljim mogućnostima da se nastave razgovori sa Prištinom.

Podseća da Putin kontinuirano dolazi u Srbiju i da ova poseta znači dalje jačanje strateškog partnerstva.

Poseta ima nekoliko aspekata. Drecun navodi da će se razmatrati politička situacija u regionu, položaj Srbije u međunarodnoj zajednici.

Kada je reč o ekonomiji, Drecun kaže da je to prioritet i da je važno da saradnja bude unapređena jer za to ima prostora. Kako kaže, osim ruskih investicija u Srbiji, postoji interesovanje iz Srbije za ulaganja u Rusiji.

Drecun kaže da postoji sporazum koji nas oslobađa plaćanja carina za veći deo robe, a sada će biti potpisan sporazum o trgovinskim odnosima sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom, što otvara još veće tržište.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM posebno ističe saradnju na bezbednosnom planu i ukazuje da Rusija ceni vojnu neutralnost Srbije jer ona svako širenje NATO-a doživljava kao udarac sopstvenoj bezbednosti.

Govoreći o ruskoj reakciji na formiranje vojske Kosova, Drecun kaže da je Moskva prepoznala da to destabilizuje situaciju i ugrožava opstanak srpskog naroda i da je reagovala kao zemlja koja drži do principa.

Ističe da Rusija daje punu podršku Srbiji i podseća na oštru reakciju iz SAD povodom uvođenja prištinskih taksi ukazujući da Priština mora da prestane da ugrožava opsatank srpskog naroda i otvoriput nastavku dijaloga.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još