• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Međunarodna zajednica i EU bolećivi prema Prištini

Pitanje Kosova i Metohije ne sme se ostaviti kao zamrznuti konflikt, jer utiče na napredak Srbije, istakla je premijerka Ana Brnabić i ukazala na bolećivost međunarodne zajednice i EU prema Prištini.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da aktuelna situacija pokazuje svu bolećivost EU i da je u razgovoru sa predstavnikom jedne velike zemlje koja je partner Prištini upitala “kako toleriše sve što se dešava na KiM”.

“Kao odgovor sam dobila ‘pa to je mlada demokratija’. To meni sve govori o tome koliko je veliki prostor i koliko su dupli standardi u tom slučaju”, rekla je premijerka gostujući na televiziji “Hepi”.

Brnabićeva je priznala da su SAD tražile da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti, a da je to Beograd otvoreno odbio.

“Dok god oni lobiraju za dodatna priznanja, potpuni je fer-plej da mi lobiramo da zemlje povuku priznanje”, podvukla je premijerka.

Brnabićeva je istakla da, nažalost, mora da razgovara sa Ramušom Haradinajem, koji je optužen za najstravičnije zločine, a oslobođen je samo zato što su svedoci ubijeni.

“Moramo da razgovaram sa njim zbog regionalne stabilnosti i naše budućnosti. Za budućnost Srbije je važno da imamo regionalnu stabilnost. Srbija je jedina zemlja u regionu koja je prošla kroz mere fiskalne konsolidacije, ima stabilnu ekonomiju, budžet, kojoj javni dug opada, koja ima stabilnu valutu i koja ima perspektivu ekonomskog rasta”, ukazala je premijerka.

Ako nemamo regionalnu stabinost, rekla je Brnabićeva, nećemo moći da ispunimo sve ono što danas možemo merama fiskalne konsolidacije, ozbiljnih strukturnih reformi koje je pokrenuo Aleksandar Vučić.

Zamrznuti konflikt je zamrznuta nestabilnost

Brnabićeva je rekla da ljudi moraju da razumeju da je zamrznuti konflikt zamrznuta nestabilnost.

“Nećemo moći da iskoristimo sve naše potencijale i svu zdravu osnovu koju imamo ako imamo zamrznuti konflikt. Nećemo moći da idemo tako brzo napred koliko bismo mogli”, navela je Brnabićiva.

Premijerka je rekla da je za većinu zemalja u svetu pitanje Kosova bila zatvorena tema, a danas to više nije slučaj, pa čak ni za SAD, Nemačku.

“Kako ćemo ga zatvoriti, da li ćemo uspeti, drugo je pitanje. Da li smo uspeli da stavimo tu temu na agendu – apsolutno i to nešto što je za mnoge zemlje bilo završeno pitanje. Otvoren je jedan prostor za razgovore, a da li ćemo mi uspeti, biti dovoljno pametni i hrabri, da uspemo da dobijemo nešto za sebe iz svega toga je ono što se trudimo sada da uradimo”, istakla Brnabićeva.

 

Izvor: RTS / Tanjug

 

Comments

Pročitaj još