Fabrici: Mešanje SAD pozitivna poruka

Uvozne tarife koje je uvela Priština su u suprotnosti sa CEFTA i nisu u duhu SSP-a i te mere bi trebalo da budu ukinute odmah, kaže šef Delegcije EU u Srbiji.

Sem Fabrici je, u intervjuu za Blic, rekao i da transformacija Kosovskih snaga bezbednosti treba da se odvija “u skladu sa Ustavom Kosova i uzimajući u obzir interese i zabrinutost svih zajednica na Kosovu, relevantnih partnera, entiteta i organizacija”.

Istakao je i da bi što pre trebalo uspostaviti ZSO i implementirati ostale dogovore između Beograda i Prištine, uključujući i energetski.

Kako kaže, EU je jasno saopštila svoj stav. Na pitanje da li se Brisel oseća “možda izdano” od Prištine, Fabrici odgovara da EU ne štedi napore, dobru volju i upornost da pomogne Beogradu i Prištini da dođu do dugoročnog, održivog i obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i da, uprkos nedavnim poteškoćama, Federika Mogerini ostaje posvećena olakšavanju dijaloga.

“Nedavna sednica Saveta za stabilizaciju i pridruživanje i sastanak Zapadnobalkanske šestorke kojima je predsedavala bili su posvećeni stvaranju uslova da se prevazidju trenutne teškoće”, rekao je Fabrici.

Upitan da li Brisel planira da povuče konkretne poteze povodom ponašanja Prištine, Fabrici navodi da EU nastavlja da poziva na dijalog i uzajamno poverenje, te da planira da pozove zvaničnike Beograda i Prištine da nastave dijalog čim budu spremni.

“Nedavno imenovanje tima za dijalog u Prištini je pozitivan korak”, dodao je on. Ukazao je da dijalog ostaje ključni koncept i dodao da je “ohrabrujuće da, i pored teškoća, sve strane pozivaju na dijalog, jer ne postoji alternativa postizanju dogovora”.

“Političko liderstvo i dugoročna vizija su neophodni više nego ikada za prevazilaženje teške situacije i uspostavljanje značajnog napretka na putu ka EU”, dodao je on.

Na to što se američki predsednik lično umešao u dijalog sa inicijativom, Fabrici kaže da je to pozitivna poruka iz SAD, jer je u pitanju snažan podsticaj i Beogradu i Prištini da iskoriste priliku da krenu napred na putu dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

Kako kaže, to pomaže i da se obnovi zamah, kako bi se došlo do sveobuhvatnog rešenja, koje će biti ključni element za stabilnost i integraciju čitavog regiona. “Mogerini je prenela istu poruku predsednicima Vučiću i Tačiju tokom liderskog ručka 19. decembra u Briselu. Saradnja na relaciji EU-SAD ostaje snažna i pozitivna sila”, dodao je Fabrici.

 

Izvor: RTV Kim / Tanjug

Comments