I za strane brendove na Kosovu taksa 100 odsto

Juce je stupila na snagu Odluka Vlade Kosova, da se za uvoz međunarodnih brendova koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini plaća taksa od 100 odsto.

Vlada Kosova je tu odluku donela 28. decembra prošle godine. Njome je, pored uvođenja takse za sve proizvode iz ove dve zemlje, taksa uvedena i za međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji i BiH.

Prethodno je Vlada Kosova na sednici od 21. novembra, kada je uvela uvoznu taksu od 100 odsto, izuzela međunarodne brendove, koji se proizvode u ove dve zemlje, plaćanja takse.

Od plaćanja takse su tada izuzeti međunarodni brendovi Koka kola, Ytong-blokovi, Rouch-Bravo, Henkel-Persil, Dukat, Tuborg, Gorenje, Meggle i bezalkoholna pića, Jaffa.

Agencija Beta saznaje da je povod za takvu odluku činjenica da se u dokumentima za izvoz robe na Kosovo i kod međunarodnih brendova kao zemlja uvoza ne označava Kosovo ili Republika Kosova, već Kosovo i Metohija, Kosovo UNMIK ili Kosova 1244.

Takva dokumentacija je bila razlog zašto i pre uvođenja ove takse za međunarodne brendove na Kosovo nije dozvoljen uvoz ovih proizvoda i zašto je sa prelaza Merdare vraćeno 14 šlepera sa Koka kolom.

Ministar trgovine i industrije Kosova, Endrit Šalja je na sednici Vlade kada je uvedena taksa i za međunarodne brendove izjavio kako su oni sa tim proizvođačima razgovarali da se međunarodnim brendovima snabdevaju iz Makedonije, Mađarske i drugih zemalja gde se oni proizvode.

 

Izvor Beta/B92

Comments