• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko-metohijski književnik Novica Sovrlić izabran za potpredsednika Udruženja književnika Srbije

Književnik i predsednik Književnog društva Kosova i Metohije Novica Sovrlić izabran je za potpredsednika Udruženja književnika Srbije.

Sovrlić kaže da je  ovaj položaj za jednog književnika sam po sebi velika čast, a posebno u trenutku kada je za  predsednika UKS-a  izabran  književnik Milovan Vitezović.

„Naročito mi prija što je predsednik Udruženja Milovan Vitezović, jedna književna gromada koju ja, usuđujem se da kažem, ne umem rečima da opišem“ kaće Sovrlić.

Novoimenovani potpredsednik UKS- a napominje da su književnici sa Kosova i Metohije koji jesu deo srpskog književnog korpusa, u poslednje vreme skrajnuti i izražava nadu da će se to u dogledno vreme promeniti.

„Neopravdano smo skrajnuti. Usudio bih se da citiram pokojnog Slobodana Raketića koji je kazao da će srpska književnost sa Kosova i Metohije tek sa protokom vremena dobiti na značaju. I mi sami morali bi da se malo izborimo za naš status, a imamo šta da pokažemo i Srbiji i svetu, siguran sam“ rekao je Sovrlić.

On napominje da ima mnogo toga što je već  dogovoreno a pozitivno je za pisce sa našeg podneblja.

Udruženje književnika Srbije najstarija je i najveća književnička organizacija u zemlji. Najpre se zvalo Srpsko književničko društvo. Osnovano je 1905. godine. Simo Matavulj je bio prvi predsednik, Jovan Skerlić sekretar, a među prvim članovima su Aleksa Šantić i Jovan Dučić. Posle kraćeg zastoja u radu, obnovljeno je 1911. godine kao Društvo srpskih književnika, a za predsednika je izabran Borisav Stanković. Posle Prvog svetskog rata ubrzo je obnovilo rad kao Udruženje srpskih književnika i vodio ga je Branislav Nušić. Posle Drugog svetskog rata ponelo je ime najpribližnije današnjem – Udruženje književnika Narodne Republike Srbije. Predsednik tog obnovljenog Udruženja bila je Isidora Sekulić.

Udruženje književnika Srbije i kasnije su vodili najistaknutiji srpski pisci – Ivo Andrić, Veljko Petrović, Jovan Popović, Dušan Matić, Risto Tošović, Dragan M. Jeremić,  Zoran Gluščević,  Ivan V. Lalić, Matija Bećković, Aleksandar Petrov, Miodrag Bulatović, Jovan Hristić, Slobodan Rakitić, Srba Ignjatović, a danas ga vodi Radomir Andrić. Svojevremeno je Udruženje književnika Srbije bilo među najaktivnijim članovima Saveza pisaca Jugoslavije.

Tajnim glasanjem na Izbornoj skupštini ove književne asocijacije održanoj 8. decembra ove godine,   pisci su se izjasnili za članove novog rukovodstva. Od 15 kandidata za Upravni odbor izabrani su Milovan Vitezović (148 glasova), Novica Sovrlić (129), Dragan Mraović (124), Vidak Maslovarić (121), Selimir Radulović (116), Adam Puslojić (113), Gordana Vlajić (108), Živorad Ajdačić (101), Petar Žebeljan (99), Miloš Janković (98) i Goran Đorđević (97).

Za počasnog predsednika UKS izabran je dosadašnji predsednik Radomir Andrić.

Rukovodstvo UKS-a bira se na svake četiri godine.

Podsetimo, Novica Sovrlić je rođen 1956. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde i danas živi i radi. Objavio je zbirke pesama „Zemlja stričeva“ (Prosveta, Beograd 1997), „Nisi ista“ (NIP Vranjske knjige), „Čitac“ (Gradac, Raška 2004) i „Gavranov poljubac“ (UKS-DKKiM, Beograd-K.Mitrovica 2016), kao i zbirku pripovedaka „Jelisavetin lakat“ (NIP Panorama, Priština-K. Mitrovica, 2010). Zastupljen je u više zbornika i antologija savremene srpske poezije. Pesme su mu prevođene na poljski, češki, švedski, rumunski, engleski i francuski jezik.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još