• Početna>
  • Vesti>

Veliki godišnji koncert KUD “Zvečan”: Razigrani čuvari narodnog pamćenja

Veliki godšnji koncert KUD “Zvečan”pd nazivom “Zato igram, ne predajem se”  održan je večeras u sali Doma kulture Trepča u Zvečanu. Skoro dva sata, šezdesetak članova  društva izvodilo je fantastični splet narodnih igara iz svih krajeva koje nastanjuju Srbi. Publika je mogla da vidi kako je nekada izgledala metohijska svadba, kako se igra u Studenici, Zvečanu, Šumadiji… Muzička podrška igračima, bio je Narodni orkestar profesora Vladimira Milićevića  koji postoji i radi pri KUD-u” Kraljevačka riznica” iz Kraljeva, velikog prijatelja zvečanskog KUD-a..

Ekskluzivitet ovog koncerta su narodne nošnje koje su članovu zvečanskog društva nosili. Po prvi put, nastupali su u nošnjama koje nisu iznajmljene, već su u trajnom vlasništvu KUD-a, zhavaljujući podršci Opštine Zvečan i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

Bez mnogo priče, KUD “Zvečan” nas je još jednom izvanrednom uigranošću ansambala, podsetio zašto smo  beše toliko ponosni na njih. Bez imalo zadrške se može reći da su dečji, pripremni i prvi ansambl ovog društva najbolje što zvečanska kulturna scena ima da ponudi. Možemo da budemo savršeno mirni jer smo se uverili da je narodno pamćenje zvečanskog kraja i dalje potpuno zdravo.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još