• Početna>
  • Vesti>

Kongresmen Kliver: Interes SAD da dijalog Beograda i Prištine vodi miru

Kongresmen i kopredsednik srpskog kokusa u američkom Kongresu Emanuel Kliver poručio je da je interes SAD je da dijalog Beograda i Prištine vodi miru, a ne nazad ka konfliktima koji su od 1991. do 1999. postojali na Zapadnom Balkanu. Kaže da će poslati pismo Donaldu Trampu i državnom sekretaru sa zahtevom da posete Srbiju.

Kliver u telefonskom razgovoru za Panon TV rekao da su potrebni napori za postizanje mira između Beograda i Prištine. Obe zemlje bi to trebalo da učine u interesu evrointegracija”, dodao je Kliver.

Dodao je da SAD veruju da “naša dva prijatelja mogu da žive u miru”. Kongresmen je rekao i da Vašington podržava napore Srbije u priključivanju Evropskoj uniji, a u isto vreme SAD žele da ojačaju odnose sa Srbijom kroz produbljivanje saradnje na osnovu zajedničkih interesa i uvažavanja.

“Mi verujemo da je između prijatelja i članova porodice mnogo zajedničkih stvari, ali i osetljivih tema gde je potrebno da radimo na izgradnji odnosa. Neslaganja ne treba da vode ka pogoršanju odnosa. Posebno ne između Srbije i SAD”, naglasio je Kliver.

Rekao da su se međusobni kontakti Vašingtona i Beograda poboljšali u poslednje vreme navodeći da su SAD od 2001. do 2017. uputile Srbiji blizu 800 miliona dolara pomoći za unapređenje privrede, jačanje sistema pravosuđa odnosno dobru upravu.

Govoreći o pismu koje je njegov kolega kongresmen Ted Po uputio presedniku Donaldu Trampu u kojem ga je pozvao da poseti Srbiju, Kliver je naveo da Po napušta Kongres do kraja godine, ali je istakao da će njegovog naslednika odmah kontaktirati, kako bi zajedno uputili pismo predsedniku i državnom sekretaru sa zahtevom da posete Srbiju.

“Upoznaćemo ih sa značajem takve posete, i mi bismo pratili predsednika, ili se našli sa njim na licu mesta, jer je za građane Srbije veoma bitno da znaju stav i osećanja Amerike prema toj velikoj zemlji. Bila je sa nama u teškim vremenima. SAD žele sve da uvere da nema tamnih mrlja u našim odnosima”, rekao je Kliver.

Ocenio je da nema dileme da između SAD i Srbije postoje posebni kontakti i prijateljstvo i podsetio da odnos dve države datira ceo vek te da Amerikanci saosećaju sa činjenicom da je Srbija u Velikom ratu izgubila gotovo trećinu stanovništva, ali je duh srpskog naroda ostao nesalomiv do danas.

“Jedina stvar koju bi građani Srbije trebalo da dobiju u ovom trenutku od Amerike, jeste poštovanje i svest o čvrstim prijateljskim vezama koje traju čitav vek”, zaključio je američki kongresmen.

Izvor Tanjug/RTS

 

Comments

Pročitaj još