• Početna>
  • Vesti>

Protest penzionera: Takse Prištine ne dozvoljavaju miran i dostojanstven život koji zaslužujemo

Miran protest povodom uvođenja taksi od 100% od strane kosovskih institucija na distribuciju robe iz centralne Srbije održan je danas ispred Kancelarije EU i Euleksa u Kosovskoj Mitrovici.

Tim povodom na protestu su se obratili predstavnici penzionera četiri opštine na severu Kosova.

Velimir Krstić ispred Udruženja penzionera Kosovske Mitrovice, pozdravio je prisutne i tim povodom izrazio podršku penzionera srpskom narodu.

“Odluka od 100 odsto na srpsku robu znači 0 posto slobode za Srbe na Kosovu i Metohiji. Njihova želja, da nas svakoga dana bude sve manje je ništa drugo do namera da nas etnički očiste sa severa kao što su očistili Prištinu, Đakovicu i Prizren kao i ostale gradove. Kosovo i Metohija je Srbija vekovima i decenijama i tako ima da ostane. Čast nam je i da smo u fiskalnoj konsolidaciji naše Srbije dali doprinos i da je taj doprinos cenjen i od strane predsednika Aleksandra Vučića zato je naša obaveza da sa ovog prostora uputimo apel svima koji odlučuju u svetu; Srbi nemaju hleb, nemaju lekova, nemaju pravo na život u 21. veku samo zato što je to odlučio neko u Prištini. Pozivamo našu državu ali i našu braću širom naše lepe Srbije da se solidarišu i budu sa nama u ovom trenutku koji je presudan za opstanak našeg naroda jer je sloga ono što nas može spasiti i jedina stvar na koju naši neprijatelji nemaju odgovor” poručio je Krstić.

   

Miroslav Todosijević, predstavnik Udruženja penzionera “Trepča” iz Zvečana, poručio je da su podignute takse na srpsku robu neshvatljive jer umesto da uživaju plodove minulog rada, penzioneri ostaju bez hleba, lekova i ostalih potrepština.

“Povećanjem taksi na hranu i lekove iz centralne Srbije oni hoće da izazovu humanitarnu krizu. Glavni cilj uvođenja ove mere je da zaplaše Srbe kako bi izazvali iseljavanje a mi im poručujemo da se nećemo seliti i da je Kosmet naša sveta zemlja. Zahtevamo od Evrope i Međunarodne zajednice da urazume Prištinu i ukinu pomenute mere kako bi mi penzioneri i ostali narod mogao da živi život dostojan čoveku. Neshvatljivo je da mi penzioneri, koji trebamo da uživamo plodove minulog rada, ostajemo bez hleba, mleka, lekova i ostalih potrepština. Ukidaju nam ljudska i elementarna prava na život. Pružamo punu i bezrezervnu podršku našem predsedniku Aleksandru Vučiću kao i svim akterima koji učestvuju u rešavanju problema” kazao je Todosijević.

Miroslav Jasnić, predstavnik penzionera iz Leposavića je poručio da moćni trebaju da zaštite nemoćne jer kako on kaže, penzioneri žele mir i dostojanstven život koji zaslužuju.

“Penzioneri opštine Leposavić apeluju na međunarodnu zajednicu i želimo da iniciramo solidarnost penzionera Evrope sa željom podrške da se i mi penzioneri sa severa Kosova osećamo dostojni svojih godina i da mirno provedemo svoje godine tamo odakle smo potekli i gde želimo da ostanemo do kraja svog života. Želja nam je da se probudi savest moćnih da zaštite nemoćne. Mi samo želimo miran i dostojanstven život jer to i zaslužujemo i sa ostvarivanjem tih želja naši snovi bi bili ostvareni” zaključio je Jasnić.

  

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još