• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko društvo puno predrasuda i nema izgleda da će se nešto promeniti

NVO „Aktiv“  predstavila je danas u Kosovskoj Mitrovici rezultate istraživanja na temu „Međusobne percepcije Srba i Albanaca na Kosovu“.  Rezultati pokazuju da preko 80% ispitanika u oba entiteta zajednički život ocenjuju kao moguć. Ipak predrasuda ima i to dosta. Neke od najučestalijih među srpskim stanovništvom su da su Albanci dvolični, nacionalisti, agresivni i lukavi, dok je miljenje ispitanih Albanaca da su Srbi nacionalisti, religiozni, pohlepni i ratoborni.  U zaključcima se primećuje da su predrasudama skloniji Srbi,  dok je albanska zajednica sklonija pomirenju.

„Imam utisak da je trend takav da se za par godina može očekivati produbljivanje tih stereotipa a za to je zaslužno neobrazovanje pre svega i jednostrano izveštavanje medija“ rekao je Bekim Bljakaj, direktor Centra za humanitarno pravo.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Nebojša Vladisavljević je mišljenja da je neophodno kontinuirano praćenje raspoloženja u društvu što iziskuje učestalija istraživanja ovog tipa, ali da je obzirom na to da je od sukoba prošlo svega dve decenije, ovakav rezultat istraživanja bio očekivan.

U diskusiji je učestvovao i književnik i novinar Živojin Rakočević koji je insistirao na tome da se ovakvim istraživanjem ne može obuhvatiti jedna tako široka tema kakva je međusobna percepcija Srba i Albanac i  ta se to pitanje može sagledati iz bezbroj uglova, a ovo je samo jedan  od njih.

Istraživanje je sprovedeno uz podršku KFOS-a.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još